Fagstoff

Vil behandle hjerneslag allerede i ambulansen

Det kan halvere gjennomsnittstiden til hjerneslagpasienter å bli diagnostisert i ambulansen, viser ny forskning. Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) har nettopp startet opp arbeidet med å prøve ut slagambulanser på hjul, og på sikt i lufta, i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) har nettopp startet opp arbeidet med å prøve ut slagambulanser på hjul, og på sikt i lufta, i Norge, ifølge Dagbladet.

De har samarbeidet med tyske forskere bak studien i Lancet Neurology som konkluderer med at prehospital diagnose kan halvere tiden før behandling av hjerneslagpasienter.

Hjerneslag er en av de største årsakene til invaliditet og død i Norge. Norske myndigheter har som mål at minst 20 prosent av pasientene med hjerneslag skal få såkalt trombolysebehandling, som løser opp blodproppen i hjernen.

– Norges geografi gjør at altfor få får den beste behandlingen i dag. Det er ikke enkelt å få alle til sykehuset innen to timer, selv ikke i byene. Sykehusene har jobbet bra med å korte ned tida før pasientene får behandling, men den store effekten får vi først når behandlingen flyttes ut til pasienten, sier Hans Morten Lossius, professor og forskningssjef ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse.

Han mener studien fra Tyskland viser at dette vil få stor betydning for den enkelte slagpasienten.

– Vi ønsker å sette inn de første slagambulansene med CT-skanner i noen norske områder allerede i 2013. Men det endelige målet er etter hvert å få CT inn i luftambulansehelikoptrene, sier han.

De ser for seg en løsning der CT-undersøkelsen tas hos pasienten, og tolkes av nevrolog på sykehuset per telemedisin. Anestesilegen som bemanner ambulansen, gir trombolysebehandling på stedet.

Nytt medikament
Ved Haukeland er de i ferd med å sette i gang en forskningsstudie for å prøve ut et nytt medikament for trombolysebehandling.

– Det nye medikamentet krever bare en injeksjon, og er enklere enn dagens behandling. Vi prøver det ut fordi det ser ut til å ha bedre effekt, men det passer også veldig godt for behandling i ambulanse, sier Lars Thomassen, professor og overlege ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

Les mer om saken hos Dagbladet

Powered by Labrador CMS