Fagstoff

Toppsaker på fagstoff i 2011

Hode-skulder-kne- og tå? Tja: Det er hjerne, hjerte og barn som kommer øverst på pallen for akuttinteresserte i 2011. Dette fagstoffet ble mest lest i året som gikk.

Publisert Sist oppdatert

Hode-skulder-kne- og tå? Tja: Det er hjerne, hjerte og barn som kommer øverst på pallen for akuttinteresserte i 2011. Dette fagstoffet ble mest lest i året som gikk.
Dubbeditter, dataorganisering, kommunikasjon og sikkerhet fenger også. Tørt? Langt i fra!
Les også: Årets toppsaker i 2011 og Ti på topp - fagstoff 2010
Topp ti i 2010
Konferansen og konferanseprogrammet vårt er toppsaker. Les litt om AmbulanseForum 2012 her.

1. Quiz

Quizene våre som er laget av elevene på ambulansefaget på Lukas videregående skole i Malvik er kjempepopulære. Vi lover flere i 2012.
I år har vi hatt quiz om hodeskader, sirkulasjon, akutt abdomen, akutt gynekologi, hygiene og smitte og samband.
Vi har en egen tag kalt quiz, hvor alle quizene ligger.

2. De nye retningslinjene for HLR

Viktige endringer i de norske retningslinjene for hjerte-lungeredning 2010: dypere kompresjoner, større vektlegging av kapnografi og fokus på at blodsukkerverdiene ikke skal overskride 10 mmol/l.
Atropin og medikamenter endotrakealt utgår. Terapeutisk hypotermi anbefales også etter ikke-sjokkbare rytmer og på barn. Ellers er alt omtrent som før.

3. Framtidens ambulansetjeneste

Hvilken plass bør nasjonale standarder ha i prehospital akuttmedisin, engasjerte mange på årets halvdagsseminar. Helsedirektoratet tok ballen, og nå er man i gang med konsensusmøter om felles datasett i ambulansejournaler.
Vi håper alle kommer til enighet om et minste felles multiplum, slik at man kan forske, måle kvalitet, og bli enda mere proffe.

4. Pediatric Life Support

Mange har vært innom for å se hvordan man kan melde seg på kurset om behandling av det alvorlig syke eller hardt skadde barnet. Dette kurset arrangeres årlig av NRR, med NAKOS, Norsk anestesiologisk forening og Norsk barnelegeforening som støttespillere. (I og med at det var et kurs våren 2011, er lenken dessverre borte.)

5. Prehospital akuttmedisinsk trening ved London's Air Ambulance: Learning by doing

Hvilken tradisjon har vi egentlig for regelmessig trening i operativ tjeneste her hjemme? En luftambulanselege forteller om den råe hverdagen til luftambulansen i London.

6. Traumemanual tilgjengelig i mobilformat

Mange ambulansearbeidere er glad i dubbedingser, og smartphonen er en av dem. Nå kan fagfolk over hele landet med en smarttelefon raskt oppdatere sine kunnskaper om behandling av alvorlige skader uansett hvor de er. Traumemanualen til Oslo universitetssykehus er først ute i Skandinavia med egen applikasjon i Appstore. Gratis!

7. Overlevde uten puls i halvannen time

Resuscitering er hardt og utakknemlig arbeid på grunn av at det så sjeldent gir positivt utkomme (ROSC). Derfor elsker vi å lese om miraklene. I denne saken leser vi også om hvor nyttig det kan være med kapnografi.

8. Bør ambulansepersonell gå inn på usikret åsted?

Egensikkerhet engasjerer: Et par uker etter bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya sa Bjørn Inge Larsen, helsedirektør i Helsedirektoratet til Aftenposten at det bør vurderes om ambulansepersonell bør godta mer risiko enn de gjør i dag.
Vi spurte hva han mer nøyaktig mente med det.

9. Overvinner språkbarrieren

Kommunikasjon kan være tøft, særlig når det er pasienter med andre morsmål. En frøyværing mener han sitter på gode løsninger etter å ha kjent det på kroppen noen ganger sjøl.

10. Moral og etikk i høy hastighet

Årets event på AmbulanseForum 2011, Henrik Syse, snakket om hvordan man balanserer pasienthensyn, behandling, etikk og moral i akuttmedisinen. Det er viktig å være godt forberedt på hvilke scenarioer man kan møte, og finne metoder til hvordan man kan håndtere disse. Foredraget var morsomt og tankevekkende.

Runner ups...

Denne saken oppsøkes selv om den er gammel: Prehospital triage av METTS-T gir mer effektiv behandling: Svenskene har gode erfaringer med METTS-T (medical emergency triage and treatment system trauma), som blant annet innebærer en tonivåinndeling av traumealarm, logistisk metode og beslutningsstøtte for leger og pleiepersonell.
Prehospital oksygenbehandling ved KOLS er også et tema som oppsøkes. Behandling med 88–92 % oksygenmetning reduserer mortaliteten sammenliknet med høydoseoksygen ved akutt forverring av kronisk obstruktiv lungesykdom, ifølge Tidsskriftet.
Hemmelige dødskoder i ambulansene. Danmark hadde en stor debatt om praksisen med HLR- i år: "også i ambulansene unnlater personalet nemlig ofte å redde livet på alvorlig syke pasienter," skrev Berlingske i mars.
Pasienter og pårørendes perspektiv og klar kommunikasjon er essensielt.

God jul!

Powered by Labrador CMS