Fagstoff

Todelt traumeteam sparer ressurser

Dette kom frem i doktoravhandlingen til lege og forsker Marius Rehn, som forsvarte sine funn under en disputas ved Akershus universitetssykehus (Ahus) 4. september.

Publisert Sist oppdatert

Dette kom frem i doktoravhandlingen til lege og forsker Marius Rehn, som forsvarte sine funn under en disputas ved Akershus universitetssykehus (Ahus) 4. september, melder Dagens Medisin.
I avhandlingen med tittelen «Field triage of victims of trauma - Efficacy of trauma team activation protocols» har Marius Rehn og hans medarbeidere vist at nivådelt skadeomsorg øker pasientsikkerheten og reduserer ressursbruken.
Rehn har påvist betydelig over- og underforbruk av de tverrfaglige traumeteamene ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og Stavanger universitetssykehus.
– Underprioritering av alvorlig skadde medfører at pasienter frarøves tilgang til avansert diagnostikk og behandling fra traumeteamet. Overprioritering av lett skadde pasienter medfører unødvendig bruk av traumeteamet og påfølgende ineffektiv ressursutnyttelse, fremholder doktoranden.
Ved Stavanger universitetssykehus ble det i 2009 innført nivådelt skadeomsorg for å bedre treffsikkerheten i benyttelsen av traumeteam.
Konsekvensen av systemendringen var at terskelen for benyttelse av traumeteamet ble senket og underforbruket reduser: Overforbruket av traumeteamet økte, men siden teamstørrelsen var mindre medførte systemendringen en ressursbesparelse.
Oslo har innført en tilsvarende modell i fjor.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS