Fagstoff
Rune mistet kona. Nordlandssykehuset får refs av Fylkesmannen
Da helikopteret landet i Bodø, og Rita ble flyttet over i ambulansen, endret de stilling fra stabilt sideleie til ryggleie, noe som førte til at hun fikk pusteproblemer, skriver Avisa Nordland (krever innlogging).
Nordlandssykehuset brøt forsvarlighetskravet på flere punkter da de behandlet Rita Vigdal etter en nær-drukningsulykke i 2016.
Rune Vigdal og kona Rita var i Svolvær da ulykken skjedde. Vigdal fant kona flytende i havet, hoppet uti og klarte å holde hodet hennes over vann til redningspersonell ankom, fikk henne opp av vannet og igangsatte behandling. Kroppstemperaturen ble målt til 33,7, ifølge tilsynsrapporten fra Fylkesmannen i Troms.
– Hun var våken og redegjorde for seg, erindrer Rune Vigdal, snart to år etter hendelsen som snudde livet opp-ned.
Rita ble lagt i stabilt sideleie og etter hvert fraktet til Nordlandssykehuset med helikopter. Hun var stabil da hun forlot Svolvær, men blodtrykket falt på turen til Bodø og oksygenmetningen i blodet varierte mellom 80 og 93 prosent.
- Oksygenmetning angir hvor stor andel av hemoglobinet i blodet som er mettet med oksygen. Hos friske mennesker er andelen 95-100 %. Metning under 90 % kalles hypoksemi og betyr at det er for lite oksygen i blodet. Går metningen under 80 % kan kroppens organer begynne å ta skade.
Slo ikke traumealarm
Ektemannen var med på turen. Da helikopteret landet i Bodø, og Rita ble flyttet over i ambulansen, endret de stilling fra stabilt sideleie til ryggleie, noe som førte til at hun fikk pusteproblemer. Legen hørte også lyder i lungene og mistenkte lungeødem. Lungeødem vil si at det plutselig er mye vann i lungene.
Rita var ennå våken da hun ankom akuttmottaket på Nordlandssykehuset. Der ble hun tatt i mot av en lege i spesialisering i anestesi, men det ble ikke slått traumealarm.
- Å slå traumealarm betyr at det blir tilkalt et team av kirurg, anestesilege, radiolog, operasjons- og anestesisykepleiere, som sammen er i stand til å identifisere og behandle de aller fleste alvorlige og livstruende tilstander raskt og uten hjelp fra andre. Det er nasjonale retningslinjer for når et traumeteam skal tilkalles.
Legen forsøkte å intubere henne (legge en tube ned i halsen for å hjelpe henne å puste), men fikk problemer fordi slim i halsen blokkerte innsynet til svelget. Og derfra begynte ting å gå galt:
Mens man forsøkte å suge vekk skummet som blokkerte svelget, kastet Rita opp. Men oppkastet kom ikke ut, det ble liggende i lungene hennes og hindret med det oksygentilførselen til hjernen. Deretter stoppet hjertet. Først etter 23 minutter med avansert hjerte-lunge-redning og tre adrenalinsprøyter fikk hun hjerterytmen tilbake. Men Rita kom ikke til bevissthet.
– Kaotisk
Ektemannen satt på gangen hele tiden.
- Jeg opplevde akuttmottaket som kaotisk. Først brukte de 20 minutter på å prøve å få en sonde i henne, mens hun var våken. Da hun kastet opp ble hun i praksis kvalt av sitt eget oppkast. Og da hjertet stanset, løp folk fram og tilbake for å finne utstyr. Skal ikke slikt være lett tilgjengelig i et akuttmottak, spør han seg.
Etter hvert kom bakvakt i anestesi og teamet med leger og sykepleiere lykkes med å få intubert Rita. Da situasjonen var under kontroll, ble hun overført til intensivavdelingen der hun ble kjølt ned for å forhindre ytterligere skade på hjernen.
På dette tidspunktet var hun bevisstløs.
– Det ser stygt ut, sa de til meg – allerede da, minnes Vigdal.
Meldte ikke fra
Ekteparet var bosatt i Oslo, og derfor ble Rita fløyet med ambulansefly til Diakonhjemmet for videre behandling. Det var først da hun var til utredning på Oslo universitetssykehus i september 2016 at en lege der meldte fra om det han vurderte var en alvorlig hendelse som er varslingspliktig i henhold til spesialisthelsetjenestelovens §3.3.
Det ble aldri meldt fra Nordlandssykehuset.
Rita våknet aldri opp igjen og døde på sykehjem i Oslo i mars 2017, seks måneder etter nær-drukningsulykken i Svolvær. Først i september hadde enkemannen krefter nok til å melde saken til tilsynsmyndighetene.
Les mer om saken hos Avisa Nordland (krever innlogging)