Fagstoff

På rett plass i køen

Etter at hastegradprosjektet er fullført og METTS innført, føler de ansatte i akuttmottaket i Tromsø seg tryggere på hvilke pasienter som skal prioriteres først.

Publisert Sist oppdatert

Etter at hastegradprosjektet er fullført og METTS innført, føler de ansatte i akuttmottaket i Tromsø seg tryggere på hvilke pasienter som skal prioriteres først, skriver Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

I fjor høst ble METTS innført ved akuttmottaket i Tromsø. Hovedhensikten er å få en bedre vurdering av øyeblikkelig-hjelp-pasienter, slik at de sykeste blir prioritert først. Tidligere ble pasientene vurdert etter skjønn, og det var for stor variasjon i sykepleiernes og legenes vurdering av hvilke pasienter det hastet mest med.

– Før kom pasientene hit og ble prioritert etter når de ankom eller på bakgrunn av problemstilling og våre erfaringer. Nå har vi et verktøy som hjelper oss å gjøre en objektiv vurdering. Resultatet blir det samme uansett hvem som vurderer pasienten, forteller fagansvarlig sykepleier Tone Sæthermoen.

Standardisert vurdering

Vurderingene blir gjort ut fra vitalparametre som blodtrykk, puls, respirasjonsfrekvens, temperatur, oksygenmetning og bevissthet i kombinasjon med grunnen til at pasienten har oppsøkt helsevesenet.

Da det nye systemet ble innført oppdaget de at det er flere røde og oransje pasienter enn antatt.

– Nå kan vi faktisk tallfeste den travelheten personalet opplever. Vi holder bedre oversikt i hektiske perioder, og opplever økt forsvarlighet når det er mye å gjøre. Før kunne medarbeiderne si at det hadde vært ei travel vakt med mange dårlige pasienter. Nå kan vi faktisk se det på hvor mange røde og oransje pasienter som er registrert i perioden. Dette bekrefter også en velfungerende primærhelsetjeneste, og at vi har syke pasienter som krever tett oppfølging fra akuttmottakets personell, sier Sæthermoen.

Bygger om

Snart står ombygging for tur, neste trinn i forbedringene som ble sluttresultatet av hastegradsprosjektet.

– Det blir ingen ekstreme endringer. Vi får ikke noe mer plass enn det vi allerede har, men det skal bygges om slik at arbeidsflyten blir bedre. Sykepleierne og legene skal for eksempel samles i midten. Nå sitter de i hver sin ende av korridoren. I tillegg skal det åpnes opp med gjennomgang til ventehallen. Resultatet blir bedre oversikt, sier overlege i indremedisin og vaktteamleder medisin, Stina Therese Sollid.

Les mer på UNNs hjemmesider

Powered by Labrador CMS