Fagstoff

Nødnummer-debatten: - Kritisk tid kan gå tapt

Lederene av de akuttmedisinske nødsentralene reagerer meget kritisk på justisminister Knut Storbergets forslag om ett felles norsk nødnummer i kjølvannet av 22. juli.

Publisert Sist oppdatert

Lederene av de akuttmedisinske nødsentralene reagerer meget kritisk på justisminister Knut Storbergets forslag om ett felles norsk nødnummer i kjølvannet av 22. juli,skriver VG.

Bakgrunn: Knut Storberget vil ha 112 som felles nødnummer

Samme dag som Storberget foreslår å samle dagens tre nødnummere til ett, nemlig politiets kjente 112, var samtlige akuttmedisinske kommunikasjonssentralers ledere samlet på Gardermoen. De har en årrekke kjempet mot ideen om ett felles nummer som de mener vil ta liv.

- Det er selvmotsigende å samle alle etater under 112 som hadde stort kapasitetssvikt den 22. juli, sier Jon- Erik Steen Hansen, leder for Vestfold og Telemark AMK.

- Kritisk tid vil gå tapt hvis pasienter med hjerneslag, hjertesvikt eller alvorlige ulykker skal stå i den samme uprioriterte køen som alle de som ringer 112, sier Mads Gilbert, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

- Diskusjonen om felles nødnummer er 80-tallets tankegods, legger han til.

- Han fortsetter:

- 90 prosent av alle telefonene til 112 er tull og tøys, altså telefoner som ikke gjelder nødsituasjoner. Politifolk klager selv over det store antallet feilmeldinger til 112. Hvis pasienter skal stå i denne køen og vente kan det fort oppstå kritiske situasjoner, sier Gilbert.

- Jeg tror Storberget blander sammen diskusjonen om felles nødnummer og samlokalisering av akuttetatene. Det er to vidt forskjellige temaer, sier Rune Gehrken, AMK-leder for Oslo og Akershus.

Olav Eielsen, AMK overlege i Rogaland viser til at land med felles nødnummer nå jobber for å få egne medisinske nødnummere slik Norge i dag har.

- Betyr dette at om ett felles nummer blir innført vil man fortsatt måtte ha AMK-sentralene i neste ledd som kan rettlede innringer og styre ambulanseressursene?

- Et meget godt spørsmål. Utredningen sier ikke med ett ord hvordan man skal videreføre det høyst avanserte arbeidet som AMK-ene i dag utfører, sier Gilbert.

Les mer om saken i VG

Powered by Labrador CMS