Fagstoff

Julenøtt 4. desember

Ronny Hjulås er på sin første utplassering. Det er noe han ikke skjønner med sambandet. Svar rett og bli med i trekningen om dagens premie!

Publisert Sist oppdatert

Se svaret! :) Ronny Hjulås er på sin første utplassering. Det er noe han ikke skjønner med sambandet. Svar rett og bli med i trekningen om dagens premie!
NB! Send svar på epost hvis du vil være med i trekning om premie! Ikke skriv i kommentarfeltet!
Se alle julenøttene her
Ambulanseelevene ved Dyslekselia videregående skole er nå i utplassering på ambulanse. Ronny Hjulås har fått plass på Fjondrebotn ambulansestasjon.
Han er veldig spent og han synes folk på stasjonen er så flinke.
I utplasseringsperioden skal elevene ha fokus på kommunikasjon. Et av verktøyene for å få til kommunikasjon er sambandsradioen.
Det er mange nye og ukjente ord for Ronny. Han hører at de kaller kanal 20 for ”snudd kanal 1” og at den kanalen brukes til å få tak i makkeren som har gått til fots til samvirkelaget, for å få henne til å kjøpe med cola.
Ronny synes forklaringen på kanal 20 er vanskelig.
Er samband via kanal 20 énfrekvent eller tofrekvent ?
Svar: Tofrekvent.
Radioene sender og mottar på forskjellig frekvens.
Dagens suverene vinner er Trond Are Pedersen med følgende forklaring:
Samband via kanal 20 er tofrekvent. Det vil si at radioen sender på en frekvens, men mottar på en annen. På kanal 20 er frekvensene for å sende og motta byttet om i forhold til kanal 1.
Vanligvis må man gå via en RBO eller «repeater» når man bruker kanal 1, for å kunne kommunisere med andre. Denne RBOen eller «repeateren» mottar signalet på sendefrekvensen på kanal 1 og sender signalet videre på mottakerfrekvensen til kanal 1. Dette gjør at man via en RBO/repeater kan kommunisere med andre på kanal 1.
Men når RBOen/repeateren ikke er der eller ikke brukes, så må en av radioene selv snu om på frekvensene, dette gjør man da på kanal 20.

Vi gratulerer!

Vi konstaterer også at over halvparten av de som svarte tok feil... Bedre lykke neste gang!

(Svaret på spørsmålet kan du sende til live@ambulanseforum.no)

Julenøttene er laget av lærerne Birgitte Bjørngaard, Dag Uno Furuknap og elevene i Ambu 13 på ambulansefaget på Lukas videregående skole.
Vi annonserer svaret og dagens vinner hver ettermiddag/kveld.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS