Fagstoff

Erik Westnes, paramedic på legevakta i Oslo og 119-bilen gir gode råd om hva du skal gjøre når du kommer til et brannsted hvor det er personer som sannsynligvis har inhalasjonsskader,

Inhalasjonsskader – hva skal vi tenke på?

Hva kan vi gjøre prehospitalt når vi kommer til et brannsted hvor det er personer som sannsynligvis har inhalasjonsskader? Vi har fått gode råd fra Erik Westnes, paramedic på ambulanseavdelingen ved OUS og 119-bilen. Han er også kammeroperatør på seksjon for hyperbarmedisin på Ullevål sykehus.

Publisert

Å komme til et brannsted kan være en kaotisk opplevelse. Det kan være både flammer og røyk og personer på stedet kan være tydelig kognitivt preget, eller virke helt friske og fine. Inhalasjonsskader synes ikke alltid utenpå. Det er i hovedsak tre ulike inhalasjonsskader det er viktig å være oppmerksom på:

  • Termisk skade
  • Karbonmonoksidforgiftning (også kalt kullosforgiftning)
  • Cyanidforgiftning

– Iblant må vi som jobber på ambulansen være detektiver for å anslå hva slags inhalasjosskade pasienten kan ha. Derfor er det viktig å vite hva vi skal se etter, sier Erik Westnes.

Abonnementstilbud

Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet

PLUSS
49,-
Første måned

Ordinært abo 79,- etter først mnd.

BESTILL

PLUSS
599,-
12 mnd.

Abonnentet gir tilgang til alle nettsaker

BESTILL

STUDENT
199,-
Første året

Fornyelse: 275 i året. Tilgang til alle nettsaker

BESTILL

Powered by Labrador CMS