Fagstoff

Historisk nasjonal kriseberedskapsøvelse

AMK-ledelsen i fem regioner og politiet, kommuniserte i Videobasert akuttmedisinsk konferanse (VAKe) under en nasjonal øvelse i dag. Det er første gang man gjennomfører en slik øvelse, og det fungerte godt!

Publisert Sist oppdatert

AMK-ledelsen i fem regioner og politiet, kommuniserte i Videobasert akuttmedisinsk konferanse (VAKe) under en nasjonal øvelse i dag. Det er første gang man gjennomfører en slik øvelse, og det fungerte godt!

Les også: VAKe er kåret til en av årets viktigste ehelsebegivenheter

Lenvik interkommunale legevakt, i Finnsnes Troms, var også involvert. Scenarioet for øvelsen, i litt utvidet tabletop-format, var nemlig en eksplosjonsulykke på smelteverket i området, med 20 hardt brannskadde, samt en del multitraumatiserte pasienter.

Kommunikasjonsutstyret som ble testet, skal gjøre det lettere for AMK-sentraler, og samarbeidende etater rundt om i landet, å samarbeide ved store hendelser. Med 22.7 friskt i minne, er det all grunn til å få på plass et slikt system.

– Med teknologi kan vi faktisk få store sykehus i de forskjellige regionene til å fungere som ett sykehus for å skape stor behandlingskapasitet ved store ulykker, sier Olav Eielsen, seksjonsoverlege ved AMK til NRK Rogaland.

AMK-ledelsen i fem regioner og politi ble koblet sammen i videokonferanse etter at Universitetssykehuset i Tromsø ba om hjelp til å takle det store antallet hardt skadde.

Det fikk de fra AMK-ledelsen på Haukeland sykehus i Bergen, fra Sykehuset i Stavanger og St. Olavs Hospital i Trondheim. Vestfold og Telemark var involvert ved at scenarioet inkluderte at en del av de hardt tilskadekomne var lærlinger fra Vestfold, og de fikk stor pågang fra pårørende i sitt område.

– «Kidsa» snakker sammen på Skype når de prater om julegaver. Skulle ikke vi kunne snakke sammen når det dreier seg om kriseledelse. Selvfølgelig får vi til det, sier avdelingsoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Tromsø til TV2 Nyhetene.

VAKe fungerer bedre enn Skype, og kommunikasjonen går via Norsk helsenett. Det er visstnok enkelt og intuitivt å ta i bruk.

Fra 1. januar 2012 trer samhandlingsreformen i kraft. Det sies at VAKe er som skapt for en mer effektiv utnyttelse av fellesressursene i helsevesenet.

Powered by Labrador CMS