Fagstoff

Får tillatelse til å bruke ultralyd i helikoptrene

Norsk Luftambulanse har fått ja til å bruke ultralyd i helikoptrene sine. Det dreier seg om et lite holdt apparat på størrelse med en mobiltelefon som skal brukes under flyging og testes ut på flere baser.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Luftambulanse har fått ja til å bruke ultralyd i helikoptrene sine. Det dreier seg om et lite holdt apparat på størrelse med en mobiltelefon som skal brukes under flyging og testes ut på flere baser, skriver Østlandets Blad.

Etter ett års arbeid er den lille ultralydmaskinen godkjent for bruk under flyging. Fram til nå har det kun vært mulig å bruke maskinen så lenge helikoptret har stått på bakken. Nå kan bruksområdet utvides.

Ultralyd har frem til nå utelukkende blitt brukt på sykehus fordi apparatene har vært store og tunge. Bak prosjektet står Lars Jacobsen, luftambulanselege og fagutvikler i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Nils Petter Oveland, forskningsstipendiat og luftambulanselege i Stavanger.

– Apparatet er godt egnet til å se på hjerteaksjon, for eksempel etter en hjertestans. Det kan også brukes til å se inn i buken for å se etter blødninger. Hos pasienter som er skadet kan man sjekke om lungene er intakt og fungerer som de skal, sier Lars Jacobsen til Norsk Luftambulanses hjemmeside.

Les mer om saken hos Østlandets Blad

Powered by Labrador CMS