Ole Kristian Andreassen får demonstert av jordmor og faglærer Gro Anita Strand på Fagskolen i Viken om hvordan ekstern aortakompresjon utføres.Foto: Per Håkon Solberg/Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Behandling av alvorlige blødninger etter fødsel Ekstern aortakompresjon
Hvordan stopper du sterke blødninger etter fødsel utenfor sykehus? I vårt digitale fagseminar for ambulansepersonell lærer du gjennom denne sendingen å utføre ekstern aortakompresjon.
Ekstern aortakompresjon er en potensielt livreddende teknikk som brukes for midlertidig kontroll av alvorlige blødninger, spesielt i akutte situasjoner som postpartumblødninger etter fødsel. For hva gjør du når det er mer blødninger enn normalt? Og hva er normalt av blødninger. For å få mer klarhet i dette, gjester anestesilege Grethe Heitmann, ved Sykehuset Østfold (Kalnes), faglærer Gro Anita Strand på Fagskolen i Viken, som også er jordmor, barsel- og barnepleier - og paramedisiner/faglærer Per Willy Hegge på Fagskolen Viken. Programleder er Ole Kristian Andreassen.
Historisk sett har ekstern aortakompresjon vært en kjent metode siden tidlig på 1800-tallet. Teknikken er beskrevet i medisinsk litteratur og anbefales blant annet av WHO som en midlertidig løsning for å kontrollere blødninger inntil mer definitiv behandling kan gis. Metoden er spesielt nyttig i områder med begrenset tilgang til avansert medisinsk utstyr eller blodprodukter. Selv om metoden har vært kjent lenge, har den fått fornyet oppmerksomhet på grunn av sin enkelhet og potensial til å redde liv.
Studier har vist at aortakompresjon kan redusere behovet for store mengder blodprodukter og medikamenter ved blødning etter fødsel. Teknikken er også enkel å lære og kan utføres av helsepersonell med relativt kort opplæring.
Følg med på hva som skjer i prehospital akuttmedisin! Med Ambulanseforum pluss får du tilgang til alle Ambulanseforums artikler på nett.
Som abonnent vil du få tilgang til alle våre digitale seminarer, både direktesendingene og arkivet