Fagstoff

Ambulanspersonell får direkte tilgang til pasientjournalen

Publisert Sist oppdatert

Kronoborg Sverige: Mann (53), bevisstsløs, pårørende på stedet og en adresse. Dette var informasjonen ambulansepersonellet fikk med seg fra SOS Alarm før sommeren. Siden i høst har de hatt tilgang til mannens journal og sykdomshistorie ute i ambulansene. Det er de først ute med i Sverige, skriver smp.se.
– Med denne teknologien kan vi logge oss inn og koble oss opp mot Cambio Cosmic som er landstingets (red.anm. fylkets) store informasjonssystem, få opp mannens journal, se en sykdomshistorie og kanskje konstatere at han er diabetiker eller at han hatt hjerteproblemer tidligere, og hvilke medisiner han tar. Dermed er vi mye bedre forberedt når vi kommer til stedet, sier Richard Andersson, ambulansesykepleier og IT-ansvarlig hos ambulansvirksomheten i Kronoberg. Han er den som har ledet prosjektet.
Tidligere har ambulansene hatt kontakt med sykehuset, og sendt medisinsk informasjon til akuttmottaket slik at de har vært forberedt.
Siden 2008 har ambulansepersonellet skrevet journalantegninger etter utrykning, men først når de var tilbake på stasjonen.
Samtidig begynte man å fundere på om det fantes muligheter for å se journalene i ambulansen. I vår ble systemet testet, og nå er det på plass i alle biler.
– Det er en god støtte og gjør våre vurderinger sikrere. I dag lar vi for eksempel 10 prosent av alle pasienter være igjen hjemme etter å ha sett på dem. Med sikrere vurdering kan vi la flere være hjemme, som vil ha godt av å slippe en tur til sykehuset, sier Andersson, og sier at det først og fremst gjelder eldre personer.
Det skulle i sin tur minske trykket på akuttmottakene, og dermed hele sykehuset som i dag strever med overbelegg mange ganger i året.
– Vi kan også bedre vurdere pasientens pleiebehov slik at han eller hun havner på rett pleienivå.
Akkurat nå pågår en innkjøringsperiode sier Richard Andersson og kollega og ambulansesykepleier Magnus Ekstedt. Bruken er frivillig og iblant rekker man helt enkelt ikke å logge inn under utrykning.
– Reaksjonene fra ambulansepersonellet er overveiende positive. Det føles rett og slett sikerere, sier Ekstedt.

Powered by Labrador CMS