Du puster for fort
Podkast: Implementering av NIHSS
Verktøyene vi har hatt til å identifisere slag utenfor sykehus har ikke vært gode nok, sier stipendiatene Mona Guterud og Helge Fagerhei Bugge i denne podkast-episoden som ble spilt inn under AmbulanseForum 2023.
Årlig får cirka 12.000 personer hjerneslag i Norge. Det er viktig å avdekke slag så tidlig som mulig, og så raskt som mulig kjøre pasienten til riktig sykehus. Under AmbulanseForum 2023 lagde Ole Kristian Andreassen en ny podkast-episode for Du puster for fort. Der snakket han med stipendiatene Mona Guterud og Helge Fagerhei Bugge i Stiftelsen Norsk Luftambulanse om implementering av NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale). Nylig har de fått publisert resultatene av studien i The Lancet Neurology.
Verktøyene har ikke vært gode nok
– Det er et prehospitalt kompetanseløft, og en standarisering av måten man undersøker pasienter med hjerneslag. Dette endte opp med å bli den største prehospitale studien i Norge. Derfor har det vært veldig fint å ha to stipendiater, sier Mona Guterud. Hun har hatt ansvaret for den prehospitale delen, mens Fagerhei Bugge har inhospitale.
– Men vi har jobbet veldig tett sammen, sier Guterud. Datasamlingen ble ferdig for litt over to år siden. Tiden fram til nå er blitt brukt til å oppsummere dataene, samt å lage et manus som skal aksepteres for publikasjon.
– Det er mange måter å identifisere slag utenfor sykehus på, og det er først og fremst ambulansepersonell som først møter pasienter som har symptomer på akutt hjerneslag. Men de verktøyene som vi har hatt til i dag har ikke vært gode nok, sier Fagerhei Bugge. I Norge har det vært FAST som er blitt brukt, men internasjonalt finnes det mange varianter.
Prestisjetung publisering
ParaNASPP-studien er den prehospitale studien som er gjennomført i Norge, og en av de største slagstudiene. Studien er et samarbeid med Oslo universitetssykehus (OUS) og Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA). I dette forskningsprosjektet har ambulansepersonell i Oslo tatt i bruk kompetansekonseptet eSTROKE, med e-læring, digital undervisning, simuleringstrening og en app som SNLA har utviklet i samarbeid med OUS. Med studiemodellen en betydelig økning i andel pasienter til akuttvurdering ved sykehus som hadde hjerneslag med andre symptomer enn de som gjenkjennes ved standard undersøkelsesmetode (FAST-undersøkelsen). Flere pasienter med milde slagsymptomer fanget opp. På denne måten ble det også spart tid inne på sykehus. Funnene i studien ble publisert i anerkjente og det verdensledende tidsskriftet The Lancet Neurology.
Hør, og se hele podkastepisoden som ble gjort under AmbulanseForum 2023:
Podkasten kan også høres på Spotify.