Barn

Første­hjelp ved brann­ska­der: Stans for­bren­ning og kjøl ned

Publisert Sist oppdatert

Om lag 700 nordmenn må hvert år få førstehjelpsbehandling for brannskader.I fjor ble 123 av dem så alvorlig skadet at de ble behandlet på Brannskadeavsnittet til Haukeland sykehus. Halvparten av dem små barn. Ingenting tyder på at vi er blitt bedre på brannskader, skriver ABC Nyheter.
De fleste brannskader skyldes flammeskade eller skolding med varm væske - ofte kaffe. I tillegg gir elektrisk strøm og etseulykker brannskader.
Nitti prosent av brannskadeulykkene er heldigvis mindre alvorlige og kan behandles hjemme eller i lokalt sykehus.
Dersom skadene dekker 15 prosent eller mer må de behandles på Haukelands Brannskadevsnitt. Barn, som har tynner hud og mindre kroppsoverflate, blir sendt til Haukeland med brannskader på fem prosent eller mer.
Halvparten av pasienten var i fjor barn under fem år. De fleste med skåldingsskader.

Dårlig førstehjelp

– Generelt kunne folk vært mye flinkere i akuttfasen når det gjelder brannskader.
Det sier Kenneth Wangen, leder i NFFB, Norsk forening for brannskadde. Han tror mange rett og slett ikke vet hvordan de skal behandle brannskader, blant annet er vi lite flinke til å kjøle ned skaden.
– I sommer traff jeg ei unge jente som har gjennomgått en rekke hudtransplantasjoner på brystet og i underlivet etter at moren veltet en kaffekopp på henne. Med rask og riktig førstehjelp kunne denne skaden blitt minimert til en første- eller annengradsforbrenning som mest sannsynlig ville vært usynlig. Dette er dessverre ingen unik historie i Norge i dag, sier Kenneth Wangen.
Ofte skjønner vi heller ikke hvor alvorlig en brannskade er. Det opplevde Kenneth Wangen, da han selv ble skadet på jobb
– Jeg ble selv skadet i en eksplosjonsartet brann og hadde 300 varmegrader inne i brannjakken min. Da jeg kom ut var det ikke mange som så at jeg var spesielt brannskadet. Huden var rødflammete med kun en og annen vannblemme. Det viste seg at jeg hadde brannskader på 75 prosent av kroppen hvorav 30 prosent tredjegradsforbrenninger.

Førstehjelp: Fjern, slukk og kjøl

Riktig førstehjelp er eneste måte å forebygge og begrense brannskade på:

  • Fjern den skadede fra varmekilden, uten å utsette deg selv for fare.
  • Slukk eventuelle flammer. Bruk vann, teppe eller rull den skadede på bakken.
  • Avkjøl det brente området. Avkjøling bør skje innen 20 minutter, og skaden bør kjøles ned i minst 20 minutter. Riktig nedkjøling minsker skade og hevelse, fjerner farlige stoffer og demper smerter. Anbefalt temperatur for voksne er 18-20 grader. Barn må kjøles ned på høyere temperatur, og Norsk Luftambulanse anbefaler 28 grader til barn. Bruk aldri is. For kald avkjøling kan ødelegge vevet og forverre skaden.
  • Hev det forbrente området for å hindre det hovner opp
  • Ta klær av det brente området når det er avkjølt. Dra aldri i klær som sitter fast
  • Dekk området med plastfolie om du må til lege. Bruk ikke bandasjer eller annet som setter seg fast. Heller ikke smør, fett eller kremer.
  • Smertestillende som Paracetamol og Ibuprofen kan være lurt.

(Kilde: helsebiblioteket.no og norskluftambulanse.no)
Ellers er det verdt å merke seg at kjemiske skader må skylles lengre og kraftigere. Og ved elektriske forbrenninger må strømmen kobles av før førstehjelp.
Les mer om saken hos ABC Nyheter

Powered by Labrador CMS