Barn
Forskningen som redder barn i bil
Ikke siden september 2009 har et barn under 16 år omkommet i bil i Helseregion Sør-Øst. Det kan vi blant andre takke Trond Boye Hansen og prosjektet «Barn i bil» for, melder Romerikes Blad.
– Barn tåler det mest utrolige hvis de er godt sikret, sier ambulansearbeider og ulykkesgransker Trond Boye Hansen mens han ber fem år gamle Emma Sofie Nuland feste setebeltet.
Femåringen fra Rælingen er hyret inn som «forsøkskanin» og setter seg til rette i en utlånt barnestol.
Hun passer på å gjøre alt riktig mens eksperten fra Nittedal følger med.
– Ser du at hun drar beltet under armlenene slik at det ikke havner over magen, men over hoftepartiet. Sånn skal det være. Hun har fått god opplæring av foreldrene sine, sier han og klapper jenta oppmuntrende på skulderen.
70 måneder siden sist
Denne måneden markeres en ny milepæl i trafikkstatistikken: Nesten seks år er gått siden et barn omkom i bil i Helse Sør-Øst-regionen.
– Vårt forskningsprosjekt har nok vært en viktig bidragsyter til den strålende statistikken, sier Boye Hansen og referer til prosjektet «Barn i bil» der han fungerte som ulykkesgransker. I regi av Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus ble en rekke dødsulykker med barn i bil undersøkt.
Etterpå kunne forskningsteamet peke på en rekke årsaker til at barna døde.
– Ingen barn satt uten belte og alle hadde riktig utstyr for alderen. Problemet var som regel belteføringen, altså hvordan beltet var plassert, sier Boye Hansen.
Han nevner også sittestilling som en medvirkende årsak.
– God folkeopplysning
I løpet av forskningsperioden, som varte fra 2009 til 2013, undersøkte Boye Hansen og resten av teamet bevegelsesretninger og treffpunkter, i tillegg til at beltemerker ble avmålt for å finne dødsårsaker.
– Vi har delt erfaringene våre med folk der ute, og på den måten drevet god folkeopplysning, sier han.
Siden 2013 har han nok en gang fylt rollen som ulykkesgransker i et forskningsprosjekt, denne gang om ungdom og bilkjøring.
– Vi har for mange døde ungdommer som følge av bilulykker. Målet er null døde og null hardt skadde, sier han.
Fortsatt utfordringer
Distriktsleder i Trygg Trafikk, Ivar Ringen, er strålende fornøyd med statistikken, og går 45 år tilbake i tid for å illustrere framgangen.
– I 1970 døde 560 personer i bilulykker og 94 av dem var barn. I dag har vi et gjennomsnitt på tre-fem barn i året, sier han.
Likevel understreker han at det fortsatt finnes utfordringer.
– Det skades fortsatt flere barn på grunn av dårlig sikring i bil enn barn som sykler eller går, sier han.
Les mer om saken og se video hos Romerikes Blad