Barn

«Årets osloborger» Solveig Ude: – Det bør ikke være frivillig å møte opp med barnet på helsestasjonen

Publisert Sist oppdatert

Foreldre som har påført barnet sitt synlige skader kan droppe helsekontroll på helsestasjonen, uten at det får konsekvenser. Solveig Ude mener det bør være en plikt å møte opp med barnet, skriver Aftenposten.

Nylig pensjonert helsesøster Solveig Ude tar til orde for at kontroller på helsestasjonene bør være obligatoriske, ikke frivillige, som i dag.
– Foreldrene har plikt til å medvirke til at barn deltar i helsekontroller, men det er frivillig om det skal skje på helsestasjonen. Det burde det ikke være, påpeker hun.
Foreldrene kan takke nei på sine barns vegne, men hva med barnets behov? spør hun.
– Dette bør være en rettighet for barnet. Hvis en time avlyses, kan det gå uker før helsesøster ser barnet igjen på grunn av fulle timelister.
Hun legger til at det ofte er naturlige og gode grunner til at foreldre ikke møter.
– Men det finnes dem som skjuler skader og utsetter timen til sår har grodd og blåmerker er borte. Hvor mange barn det dreier seg om, er det ingen som vet, sier hun.
Det er særlig de yngste barna som er utsatt for den alvorligste mishandlingen.

– Ingen følger opp at helsekontrollene gjennomføres

Ude har møtt foreldre som har reagert sterkt da hun foreslo at de skulle dra med barnet på Ahus for å få blåmerker undersøkt.
– De ble sinte, følte seg mistenkeliggjort og brøt kontakten med meg og helsestasjonen. De bestemte seg for å ha videre helsekontroller av barnet hos fastlegen, forteller hun.
– Men hvem følger opp at det skjer? Ingen! Det er ikke rutiner for informasjonsutveksling mellom helsestasjonen og fastlegen.
– Vil det ikke gå ut over tillitsforholdet mellom helsesøster og foreldre hvis kontrollerne blir obligatoriske?
– Jeg ser at det er et dilemma mellom å være foreldrenes hjelper og veileder, og samtidig være kontrollør, til og med «angiver». Men helsesøstre har faktisk alle disse rollene, fastslår Ude, og fremhever opplysningsplikten helsepersonell har overfor barnevernet.
Ude har sendt flere hundre bekymringsmeldinger til barnevernet i løpet av sine 34 år som helsesøster. Men det er bare fem foreldrepar som har brutt relasjonen med henne.
– Vi er de eneste som har førstehånds kontakt med familien gjennom barnets første leveår. Vi leter ikke etter feil og mangler, men vil samarbeide om det beste for barnet og familien for å skape tillit og gode relasjoner, understreker hun.
Les mer om saken hos Aftenposten

Powered by Labrador CMS