Barn

Advarer mot kutt i jordmortjenesten

Publisert Sist oppdatert

Protestene rundt nedskjæringene ved Øverbygd helsehus bar fram hos politikerne. Nå håper tidligere jordmor Ruth Tollefsen at de også tar til fornuft om nedskjæringene i jordmortjenesten, skriver Nye Troms.
I dagens avis skriver «gammeljordmor» Ruth Tollefsen et åpent brev til de politiske partiene i Målselv hvor hun oppfordrer dem til å beholde ordninga for jordmorberedskap i kommunen.
I familieenheten skal det spares 2,34 millioner kroner, og ett av tiltakene som er planlagt er å ta bort følgetjenesten til fødende mødre.
Før budsjettplanen ble vedtatt, gikk jordmor Camilla Olsen og vordende mødre ut i avisa med sin bekymring.
Olsen har ved flere anledninger skrevet leserinnlegg hvor hun redegjør for hvor lite besparelser det er snakk om og hvor stor påvirkning et slikt kutt vil ha på ivaretakelsen av de fødende.
Ruth Tollefsen pensjonerte seg i 2017 etter 20 år som jordmor i Målselv, og nå klarer hun ikke å være stille mer.

– Jeg synes det er for gale å ødelegge ei ordning som har fungert så godt som den har gjort i mange generasjoner. Fødekvinnene har like stort behov nå som før for å ha ei trygg jordmor med seg, sier hun.

– Ikke smart

I dag deler Målselv og Bardu på følgetjenesten, og det foreslåtte kuttet i Målselv vil derfor også ramme fødende kvinner i nabokommunen.

– Det er ikke særlig smart å fjerne et velfungerende og viktig kommunalt samarbeid som Målselv tok initiativ til i sin tid. Det synes jeg er et tankekors, sier Tollefsen.

Tollefsen forklarer at det er flere og flere i Målselv som må til Tromsø for å føde, da kriteriene for å kunne føde på Finnsnes har blitt strengere enn før. For de som begynner å føde spontant, kan mye skje i løpet av de to timene eller mer det tar å komme seg til sykehuset. Da er det viktig å ha en person med fagkompetanse sammen med seg både hjemme og i ambulansen.

– Mange fødsler har skjedd bare på den korte veien til Finnsnes. Ambulansepersonellet er ikke utdanna til å ta imot fødsler, i hvert fall ikke med komplikasjoner. Ungen kan bli sittende fast eller få det tøft etterpå. For ikke å snakke om angsten til mor og far, sier Tollefsen.

En trygghet

Tollefsen viser til at hun ett år opplevde 11 transportfødsler og ikke-planlagte hjemmefødsler hvor hennes tilstedeværelse som jordmor var viktig.

Tollefsen synes det er ille dersom dagens vordende mødre ikke skal bli ivaretatt på samme trygge måte.

Hun viser også til at det ikke er snakk om særlig til besparing på å kutte i tilbudet, da kommunen får refundert jordmoras overtidsarbeid fra både UNN og HELFO.

Tollefsen er glad for at Olsen engasjerer seg så mye i saken som hun har gjort, og at hun ikke gir opp å kjempe for følgetjenesten. Det er imidlertid noen hun savner i debatten.

Les mer om saken hos Nye Troms

Powered by Labrador CMS