Hopp til hovedinnhold
Widerøes Dash 8 - 100 og smittevernkuvøse. Foto: Luftambulanseavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge HF.
Et av alternativene: Widerøes Dash 8 - 100 og smittevernkuvøse. Foto: Luftambulanseavdelingen, Universitetssykehuset Nord-Norge HF.


Widerøe skal fly koronapasienter

Luftambulansetjenesten HF (LAT HF) og Widerøes Flyveselskap AS har skrevet kontrakt som sikrer helseforetakene en ny landsdekkende ressurs øremerket for transport av koronapasienter.

Flyselskapet starter nå en mindre ombygging av et Dash 8 – 100 med mål om å sette det i drift om noen uker, melder Luftambulansetjenesten HF i en nyhetsmelding.

Flyet skal ha base i Bodø og kunne fly to pasienter i smittevernkuvøser samtidig. Det skal kunne løse ekstra lange oppdrag og lande på alle flyplassene selskapet betjener til vanlig.

– Flyet vil styrke vår kapasitet til rask transport av smittede pasienter over hele landet, inkludert Svalbard, sier administrerende direktør i LAT HF, Øyvind Juell.

Skissene viser hvordan løsningen kan bli når Widerøes Dash 8 - 100 er klargjort for transport av pasienter i smittevernkuvøse.

Det er de regionale helseforetakene som har gitt LAT HF oppgaven med å leie inn sivile fly og helikoptre for å styrke helseforetakenes beredskap. Tidligere er et Super Puma helikopter satt inn i Tromsø, også det øremerket for koronatransporter.

Widerøes leies inn nå fordi smittetoppen antas å komme ut over året og fordi det er usikkert hvordan sykdommen vil påvirke kapasiteten til luftambulansetjenesten og sykehusene.