Hopp til hovedinnhold


WHO: 1.250.000 dør i trafikkulykker hvert år

Verdens helseorganisasjon, WHO, anbefaler i en ny rapport å sette fokus på trafikkulykker, som hvert år er skyld i 1,25 millioner dødsfall på verdensplan, ifølge Berlingske.

Mange ulykker kunne vært unngått mener WHO.
WHO oppfordrer til å innføre strengere lover, som skal forhindre fartovertredelser og kjøring i ruspåvirket tilstand, og hjelpe med å senke antallet trafikkdrap, skriver Reuters.
Ifølge organisasjonens globale statusrapport for 2015 er det blant annet USA, Indonesia og Nigeria som ikke lever opp til organisasjonens anbefalinger.
Bilprodusentene kan også hjelpe, lyder det fra WHOs eksperter. Alt for ofte ofres sikkerhetsutstyr for å holde prisene nede, påpeker en av ekspertene, Dr. Etienne Krug.
Å få antallet døde og skadde i trafikkulykker halvert innen 2020 er et av FNs bærekraftige utviklingsmål, som ble vedtatt av verdens ledere forrige måned.
Syklister, motorsyklister og fotgjengere er særlig utsatte og står for 49 prosent av dødsulykkene.
Ifølge Dr. Etienne Krug handler anbefalingerne især om sikkerhetsutstyr til bilene.
– Vi snakker om enkle ting som sikkerhetsbelter, airbags og elektrisk stabilitetskontroll, sier han.
Det er også vigtig å forbedre behandlingen av pasienter som har vært ofre for trafikkulykker.
– Det behøver ikke nødvendigvis være dyrt. Det antas ofte at det vi har bruk for er flere helikoptre og dyre ambulanser, men enkle ambulanser med det mest nødvendige utstyret og utdannede ambulansefolk kan gjøre mye godt, sier Dr. Etienne Krug.
Borgmester i New York Michael Bloomberg forteller at byen har senket antallet trafikkdrap til et historisk lavpunkt ved å gjøre gatene sikrere for fotgjengere, og at det er mulig å gjøre det samme over hele verden.
– Trafikulykker er det som dreper flest unge mellom 15 og 29 år, og alle disse dødsfallene kunne vært unngått, sier borgmesteren til Reuters.
Les mer om saken hos Berlingske