Hopp til hovedinnhold
LUNDAMO, Norway -- A group of Norwegian Bell 412SP's travel to the port of Orkanger to insert a team of Marines from 1st Battalion, 8th Marine Regiment. The leathernecks are participating in DV (distinguished visitors) Day March 10 during Battle Griffin, the second phase of NATO exercise Strong Resolve '02. (USMC photo by Cpl. Paula M. Fitzgerald)
LUNDAMO, Norge: Tre Bell 412SP i aksjon. Foto: USMC, Cpl. Paula M. Fitzgerald


Vraker Forsvarets helikopter i Finnmark

Frykter redusert nasjonal beredskap

Forsvaret skal ikke lenger fly ambulansehelikopter i Finnmark. Det går ut over både finnmarkinger og sørlendinger, og legene er bekymret, melder NRK.

Lyden av Bell-helikopteret er blitt lyden av trygghet for folk i Øst-Finnmark. Forsvarets helikopter har vært stasjonert i Sør-Varanger det siste året for å styrke luftambulansetjenesten.

Fra midten av juli er det slutt. Da skal Norsk Luftambulansetjeneste overta driften av ambulansehelikopteret i Øst- Finnmark.

Men Forsvarets eget personell vil bli værende, og leger fra Finnmark til Agder vil beholde dem.

Kan brukes av flere

Britt Larsen Mehmi, nestleder i Finnmark legeforening, mener Forsvaret har vært både gode og effektive.

– I tillegg til helseoppdrag har helikopteret også gjennomført flere oppdrag for politiet og Forsvaret, uten at det har gått på bekostning av akuttmedisinsk beredskap, sier Mehmi.

Legeforeningen mener derfor at det beste alternativet for Øst-Finnmark vil være Forsvarets flerbrukshelikopter, drevet etter modell fra redningshelikoptrene.

– Det løser alle beredskapsutfordringer for en liten befolkning, i et geografisk stort område, til en mye lavere kostnad enn det regjeringen nå legger opp til, sier Mehmi.

Både Jørn Erik Berntsen, sjef for Finnmark Landforsvar og politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta, har gitt sin støtte til et flerbrukshelikopter drevet av Forsvaret.

Tar ressurser fra sør

Helseminister Bent Høie mener derimot Forsvaret har andre funksjoner for beredskapen i Norge.

– Helikopter til helseformål, det er det helsetjenesten som skal stå for, og ikke Forsvaret. Forsvaret kan ikke over tid ha redusert beredskap som følge av at helse har behov for et helikopter, sier Høie.

Regjeringen har besluttet å etablere en sivil ambulansehelikopterbase i Kirkenes allerede denne sommeren. Det fører til at Norsk Luftambulanse må ta i bruk sin reservekapasitet, men ministeren mener de vil levere tilnærmet likt det de har nå.

I Arendal og på Lørenskog frykter de derimot at det ikke stemmer. Og at de vil få en dårligere reserveberedskap.

Les mer om saken hos NRK.