Hopp til hovedinnhold
Rus og psykiske helseutfordringer hos foreldre er enkeltstående risikofaktorer for dårlig oppvekstsforhold for barn. På bildet ser du Arne Myhre og Solveig Heggset som undersøker barn ved mistanke om vold og overgrep ved Barnehuset i Trondheim. Foto: Synne Mæle


Vold og overgrep mot barn: – Ambulansearbeidere får se det vi andre aldri får sett

Ambulansepersonell er i en unik posisjon for å observere og uttrykke bekymring for et barns velbefinnende, men hvilke tegn skal de se etter for å avdekke vold og overgrep mot barn?

Ambulansearbeidere kommer brått og på mange måter uanmeldt inn i hjemmet til folk. Det gir dem mulighet til å få et førsteinntrykk av hjemmeforholdene til familiene.

– Ambulansearbeidere får se det vi andre aldri får sett. Vi ser kun den siden foreldrene ønsker å vise frem, og det er definitivt ikke baksiden, sier Arne Myhre.

Han er barnelege ved St. Olavs hospital, og han jobber også ved Barnehuset i Trondheim fast én dag i uka. Der undersøker han barn ved mistanke om vold og seksuelle overgrep.

Hvilke observasjoner kan ambulansearbeidere gjøre i et hjem?

– De kan se om boligen er ren, ryddig, varm og lys. Hvordan boligen ser ut sier alt om oppvekstmiljøet til barna. Ligger det flasker med alkohol synlig rundt omkring i huset? Det samme gjelder narkotika. Barn skal ikke vasse rundt i slike ting. Dårlig sikring av farlige gjenstander er også alvorlig i et hjem med barn, sier Myhre.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.