Hopp til hovedinnhold


Vil redde liv ved å stanse alle livsfunksjoner

Banebrytende eksperiment har fått klarsignal, skriver Dagbladet.
Et legeteam på et amerikansk sykehus har fått klarsignal for å gjennomføre et banebrytende eksperiment: Pasienter med dødelige kniv- og skuddskader skal kjøles ned slik at alle livsfunksjoner opphører og pasienten klinisk dør. Dette skal gi legene tid til å operere dem, for så å bringe dem tilbake til livet, skriver New Scientist.
Legene ved UPMC Presbytarian Hospital i Pittsburgh skal utføre den banebrytende behandlingen på ti ofre. Metoden har tidligere vært utprøvd med hell på griser, men aldri på mennesker. Nå venter teamet bare på hendelser som skal gi pasienter til forsøket.
- Hvis pasienter kommer inn to timer etter etter å ha dødd, kan de ikke resusciteres. Men hvis de er i ferd med å dø og vi legger dem i «dvale» (eng. suspended animation), har vi en sjanse til å redde dem etter at de strukturelle problemene er rettet opp, sier kirurg Peter Rhee ved Arizona-universitetet, en av opphavsmennene til metoden.

Døde i timevis

Teorien bak er velkjent. Ved vanlig temperatur vil hjernen dø innen få minutter når åndedrettet og blodsirukulasjonen opphører. Men når kroppen kjøles kraftig ned (hypotermi), minker cellenes behov for oksygen drastisk fordi kjemiske prosesser går langsommere. Dette er forklaringen på at folk som går gjennom isen, er blitt brakt tilbake til livet selv etter timevis uten målbare livsfunksjoner.
Når et kniv- eller skuddoffer kommer inn til sykehuset i Pittsburgh, vil de typisk ha hjertestans og ha mistet halvparten av blodet i kroppen. Disse pasientene har rundt 7 prosents sjanse til å overleve, ifølge Samuel Tisherman, en av kirurgene ved Pittsburgh-sykehuset.
Framme på sykehuset vil legene umiddelbart skifte ut alt blodet i kroppen med kald saltløsning. Slik bringes kroppstemperaturen raskt ned til 10 grader, og pasienten vil ha så lav celleaktivitet at vedkommende er klinisk død.

Uten oksygen

Når legeteamet har tømt pasientens kropp for blod, og hjertet i stedet pumper kald saltløsning rundt i kroppen, blir cellene opprettholdt av såkaltglykolyse - nedbrytning av blodsukker i cellene uten bruk av oksygen (enanaerob prosess). Dette frigjør energi til andre stoffskifteprosesser. Siden temperaturen nå er såpass lav, vil cellene overleve mye lenger fordi glykolysen på langt nær trenger å gå så fort som normalt.
Deretter legges pasienten på operasjonsbordet - etter operasjonen føres det varme blodet tilbake, og pasienten bringes (forhåpentlig) tilbake til livet. I mellomtida har vedkommende vært klinisk død.
Under forsøket med griser i 2002, ved Universitetet i Michigan, ble grisene bedøvet og gitt massive blødninger, for å simulere skuddskader. Etter nedkjøling og tilbakeførsel av blodet måtte noen av dem bringes tilbake ved hjelp av hjertestarter, men alle våknet uten fysisk eller mental skade.

- Frustrerende

- Etter at vi gjorde disse eksperimentene, endret definisjonen av «død» seg, sier kirurg Rhee.
Les mer om saken hos Dagbladet