Hopp til hovedinnhold


Vil ha legevakt inn i fastlegers ordinærjobb

– Legevakt bør inn som en del av fastlegenes ordinære arbeidstid. Denne diskusjonen opplever jeg som umulig å løfte, men vi må snakke om elefanten i rommet, sier lege og Sp-politiker Kjersti Toppe til Dagens Medisin.
– Da Senterpartiet satt i regjering, var dette samtaletema, og da opplevde jeg at denne diskusjonen var umulig å løfte. Jeg prøvde, men fikk til svar at det ville koste masse penger, kreve flere leger – og der igjen enda flere penger, sier Kjersti Toppe (Sp) til Dagens Medisin.
Toppe, som er lege og medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité, var én av deltakerne i paneldebatten om legevakt under Arendalsuka.
Økonomiske konsekvenser
Hun er klar på at legevakt bør inn som en del av fastlegenes ordinære arbeidstid:
– Og ikke som i dag, på toppen av fastlegehverdag som allerede er hektisk for mange. Jeg vet det vil få økonomiske konsekvenser, men det er uærlig ikke å debattere dette. Vi må snakke om elefanten i rommet. Finnes det en annen yrkesgruppe, for eksempel politi, brannvesen eller ambulanse, som skal drive beredskap utenom vanlig arbeidstid? Neppe. Det er urimelig at legene skal representere et unntak. Jeg har selv erfart på kroppen å skulle ha legevakt etter full dag på jobb, og det er et utrolig tøft krav.
Les mer om saken hos Dagens Medisin