Hopp til hovedinnhold


Vil ha hjertestans-app til Norge

Livredningsappen er allerede tatt i bruk i Sverige. Nå vil de norske skaperne i UMS ha den til Norge, men det er nytteløst uten et ordentlig hjertestarterregister på plass, mener LHL ifølge NRK Norge.

Bakgrunn: Norskutviklet app skal forbedre SMS-livredding i Sverige
Se også: SMS gjorde at flere fikk HLR
Og: Danskene vurderer samme ordning
Appen varsler frivillige livreddere i nærheten av en plutselig hjertestans. En GPS-posisjon plasseres, og alle med appen i en radius på 500 meter får varselsalarm på mobilen. I tillegg viser appen hjertestartere som måtte befinne seg i nærheten.
– Teknologien kan være med å øke sannsynligheten for å redde liv ved at man får folk raskere til stedet og får iverksatt hjerte- og lungeredning raskt, sier Espen Gylvik, sjef i Unified Messaging Systems (UMS).
Applikasjonen er allerede tatt i bruk i Sverige, gjennom prosjektet SMS-livräddare i Stockholm, hvor flere tusen har meldt seg som frivillige livreddere.
En ny forskningsrapport på forløperen, som varslet frivillige på SMS, viste at 30 prosent flere fikk hjerte og lungeredning før ambulansen kom til stedet, skriver New England Journal of Medicine.

Mangler hjertestarterregister i Norge

– En forutsetning for at denne appen kan fungere like godt i Norge som i Sverige, er at man evner å samle alle hjertestartere inn i ett register, sier Gylvik.
Mari Larsen, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), mener det er nytteløst å ta i bruk appen hvis ikke hjertestarterregisteret er på plass.
Helseminister Bent Høie har bedt Helsedirektoratet om å starte arbeidet med å lage hjertestarterregisteret, men det er ennå ikke på plass.

Les også: Ny forskning viser verdien av tidlig hjertelungeredning

Tidligere: SMS-alarm skal redde liv og Privatpersoner raskere enn ambulansen

Les mer om saken hos NRK