Hopp til hovedinnhold


Vil ha alkolås i alle nye biler

- Burde vært like naturlig som sikkerhetsbelte og kollisjonspute.

- Burde vært like naturlig som sikkerhetsbelte og kollisjonspute, sier redaktør for magasinet Motorføreren, Hans-Erik Hansen i Motorførernes avholdsforbund (MA) ifølge VG.

Sosialdemokratene i Sverige foreslår å utstyre alle nye biler med alkolås fra 2012. - Bedre investering enn GPS, mener Motorredaktør.

- Hver fjerde dødsulykke i trafikken kunne vært hindret dersom obligatorisk alkolås ble innført. Dessuten ville det spart samfunnet seks milliarder kroner, sier lederen for trafikkutvalget i Riksdagen, Anders Ygeman, ifølge Aftonbladet.se.

I Norge har Veidirektoratet foreslått en prøveordning der promillekjørere får velge mellom alkolås eller å få inndratt førerkortet. Forslaget er nå inne hos Samferdselsdepartementet, og prøveordningen kan komme i gang i Akershus og Nord-Trøndelag fra nyttår.

I fjor mistet 39 bilførere og passasjerer livet i ulykker på Østlandet. 22 av dem brukte ikke bilbelte. En dybdeanalyse som Statens vegvesen har laget, viser at bilbelte og alkolås kunne reddet opp mot 24 liv, skriver NTB.

I tre av ti ulykker var rusmidler involvert. I dødsulykkene som ble forårsaket av en ruset sjåfør, var det kun menn som kjørte.

Les mer om saken i VG