Hopp til hovedinnhold
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm
Sea King. Illustrasjonsfoto: Morten Holm


Vil fly pasienter fra Nordvestlandet med militært redningshelikopter

Forbereder seg på smittetopp med "ekstrem situasjon"

Sjukehusa jobber fortsatt hardt for å forberede verste-fall-scenariet fra Folkehelseinstituttet. - Vi vil kunne stå i toppunktet i maks noen uker. Sjøl med alt utstyret, vil ikke personalet klare det mer enn noen få uker melder Romsdals Budstikke. (Krever innlogging)

Det sa Henrik A. Sandbu, fagdirektør for helsefag i Helse Midt-Norge, da styret i Helse Midt-Norge møttes på skype onsdag.

Et punkt på møtet var orientering om hvordan det går med arbeidet for å ruste sjukehusa i Møre og Romsdal og Trøndelag for en situasjon med smittetall 1,3 - det vil si at 10 med virus smitter 13 andre.

Det vil gi en kraftig vekst i smittede i forhold til i dag, der 10 med virus smitter bare 7 andre, slik at koronaviruset svinner hen.

Henrik Sandbu pekte på at Midt-Norge ved en slik smittetopp trenger å øke fra normalnivået på 38 intensivsenger opp til 195.

Kan hente inn 330-skvadronen

I en slik pandemi-topp sier planene at helseforetaka må hjelpe hverandre ved behov. Det kan da bli aktuelt å flytte pasienter mellom foretaka, sa adm.dir. Stig A. Slørdahl:

- Pasientene skal komme dit vi har kapasitet og kompetanse til å behandle dem. Det skal være like trygt å bli sjuk i Volda og Namsos som ved St. Olavs.

For lange transporter, som Ålesund - Trondheim, kan helikopter eller fly være aktuelt, står det i statusrapporten fra Helse Midt til departementet. Og:

"330 skvadronsine redningshelikoptre er førstevalget ved denne type overføringer."

Les mer om saken hos Romsdals Budstikke. (Krever innlogging)