Hopp til hovedinnhold


Vil dømme narkolangere for overdosedrap

Overdoser skal ikke behandles som et ulykkessted, men et kriminalåsted. Det vil si at ambulansepersonell må jobbe annerledes, og det skal foretas kriminaltekniske undersøkelser på stedet, skriver Dagbladet.
Åstedsgranskerne skal sende ofrene til obduksjon og sikre rettsmedisinske bevis.
Teknologi skal også brukes mot selgerne. Teledata og granskning av mobiltelefoner kan avsløre hvor de har vært, og hvilke avtaler som er inngått over telefon.
– Vi kommer til å være hensynsløse, sier påtaleansvarlig Joseph Coronato i Ocean County i New Jersey i USA til nyhetsbyrået AP.
Antallet heroinoverdoser i landet har skutt til himmels de siste årene med 66 prosent fra 2007 til 2011. Antallet dødsfall har økt med 55 prosent.
For å møte den mørke statistikken, blåser påtalemaktene i flere stater i USA støvet av en gammel, streng føderal lov i landet.

20 års fengsel

I stedet for å gå etter brukerne skal etterforskerne ved hjelpe av lovverket, nye etterforskningsmetoder og nyskapende teknologi gå etter menneskene som selger og dealer stoffet til brukerne, på en ny måte.
Og straffene skal bli harde.
Loven de skal bruke er sjelden brukt, men nå skal den tas fram igjen. Den sier narkodealere og produsenter kan gjøres ansvarlige for narkobrukere død, og de kan dømmes til maksimalt 20 års fengsel, skriver AP, som har laget en større reportasje om emnet.
Les mer om saken hos Dagbladet