Hopp til hovedinnhold


– Vi trener på skoleangrep

200 personer fra politiet, ambulansetjenesten og brannvesenet har de siste to ukene vært i Stavern og trent på situasjoner som innebærer pågående livstruende vold, melder NRK Vestfold.

Les også: Historisk samvirke - Nasjonal PLIVO-opplæring i gang
Kurset, som har foregått i Stavern, er første del av en nasjonal felles opplæring for alle tre nødetatene i prosedyren for PLIVO (pågående livstruende vold), og er et samarbeid mellom Politidirektoratet, Helsedirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
De 200 personen som er kurset disse ukene skal nå kurse sine arbeidskollegaer. Målet er at alt innsatspersonell fra alle nødetater over hele landet skal ha gjennomført opplæring innen sommeren 2016.

Må yte rask hjelp

Skoleangrepet som kostet tre menneskeliv i Trollhättan i Sverige torsdag var det først i sitt slag i vårt naboland, og rystet hele Norden. I 2011 ble hele Europa rystet av terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya.
Det er tydelig at de Nordiske landene, som sees på som trygge også trenger god kompetanse til å håndtere slike hendelser.
– Dette er kritiske hendelser hvor publikums liv står i fare, hvor gjerningspersonen bærer skytevåpen eller annet farlig redskap som utgjør et stort skadepotensial. Vi kurses da i hvordan vi kan yte rask hjelp til publikum.
Det sier politibetjent Line Andresen Olstad, som er fagansvarlig på Politihøgskolen for pågående livstruende vold. Hun forteller videre at de i løpet av disse ukene har trent på nøyaktig samme scenario som fant sted i Sverige torsdag.
Les mer om saken hos NRK