Hopp til hovedinnhold


– Vi ser en kraftig økning i resistente bakterier

Andel resistente bakterier ved infeksjon etter hofteleddsoperasjoner øker, viser ny studie. Overlege anbefaler mer tverrfaglig samarbeid, ifølge Dagens Medisin.

Antibiotikaresistens er et økende problem på verdensbasis. Infeksjonsmedisinere og ortopeder i Bergen har nå sett nærmere på hva slags type bakterier som rammer personer som er utsatt for infeksjon i forbindelse med hofteleddproteser.

– Vi ser en kraftig økning i resistente bakterier, fra den første tidsperioden til den siste tidsperioden, sier Olav Lutro, overlege ved Seksjon for infeksjonssykdommer ved medisinsk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus.

For den vanligste bakterietypen, hvite stafylokokker, var andel resistente bakterier i 1993-2002 på 57 prosent, mens i den siste perioden fra 2003 til 2007 var 84 prosent av bakteriene resistente. Den nest vanligste bakterietypen var gule stafylokokker. Det var ikke tilsvarende resistensproblem for denne bakterietypen.

Tror resistente bakterier har økt ytterligere

– For 15 år siden var det en høyere andel som kunne behandles med konvensjonell stafylokokk-antibiotika enn det det ser ut til å være nå. Basert på erfaring på Haukeland, tror vi andel resistente bakterier også har økt siden 2007, sier Lutro.

Han forklarer at det gjør det vanskeligere å behandle pasientene.

– Det er veldig utfordrende. Det er en komplisert kirurgisk tilstand og i tillegg får man bakterier som det er vanskelig å behandle. Det er viktig at de som møter disse pasientene er klar over at en så stor andel av bakteriene kan være resistente, sier Lutro.

For pasienten kan en infeksjon med resistente bakterier bety økt liggetid på sykehus fordi man trenger behandling med medikamenter som kun kan gis intravenøst. For sykehuset betyr det økt press på kapasiteten.

Les mer om saken hos Dagens Medisin