Hopp til hovedinnhold
Ambulansesjåfør Natano Tausi er en av fire ambulansesjåfører på Funafuti. Hans eneste kvalifikasjon er et førstehjelpskurs i ny og ne. Men han har som oftest med seg lege på utrykninger.

– Vi mistet ham. Sånn er det bare

Ambulansesjåfør Natano Tausi er en av fire ambulansesjåfører på Funafuti. Hans eneste kvalifikasjon er et førstehjelpskurs i ny og ne. Men han har som oftest med seg lege på utrykninger.


I Tuvalu er det 1000 kilometer til nærmeste spesialist.

Funafuti/Tuvalu – en øystat i Polynesia: Ved Princess Margaret Hospital er de ti leger og fire ambulansepersonell. Til daglig er det rolig og få kriser. Men når krisen virkelig oppstår er det ett overskyggende problem: Det er langt – svært, svært langt – til nærmeste, avanserte sykehus.

Tuvalu er verdens tredje minste stat med drøyt 10 000 innbyggere. Innbyggerne bor svært spredt over et stort, geografisk område i Stillehavet.

Funafuti er den største atollen og her bor omkring 4000 mennesker i et land som er i ferd med å synke i havet som følge av havnivåstigning. Høyeste punkt på øya er fire meter over havet.

Tuvalu


En øystat i Polynesia i Stillehavet med i overkant av 10 000 innbyggere. Dermed den selvstendige staten i verden med tredje færrest innbyggere, etter Vatikanstaten og Nauru.

  • Tuvalu består av ni bebodde atoller spredt over et havområde på rundt
  • 1,3 millioner km². 
  • Atollene er svært lave, med det høyeste punktet på under 5 meter over havet.
  • Med et landareal på bare 26 km² er det verdens fjerde minste uavhengige stat. 
  • De nærmeste øygruppene er Kiribati, Nauru, Samoa og Fiji.
  • De første innbyggerne på Tuvalu var polynesiske folk.
  • Tuvalu er et konstitusjonelt monarki med dronning Elisabeth II av Tuvalu som formelt statsoverhode.
  • Landet er et parlamentarisk demokrati, med en statsminister som regjeringssjef.

Kilde: Wikimedia Commons

Dr. Tuese Falesa er direktør på Tuvalus eneste sykehus – Princess Margaret Hospital. Hun er, som alle de andre ti legene, utdannet utenlands. Hun dro til Taiwan med statlig stipend. Hennes kolleger er utdannet der, på Fiji eller på Cuba.

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.