Hopp til hovedinnhold


– Vi har spart samfunnet for om lag 1,7 milliarder kroner

Vadsøbedriften HINAS (Helseforetakenes innkjøpsservice) gjør avtaler for innkjøp av alt fra ambulansebiler og brystimplantater til hotelltjenester og kontorrekvisita til helsesektoren i hele Norge, skriver Finnmarken.
– Vi har spart samfunnet for om lag 1,7 milliarder kroner siden starten for elleve år siden, sier administrerende direktør Harald I. Johnsen til Finnmarken i Helseforetakenes innkjøpsservice (Hinas).

Internasjonal interesse

Spådommene om fiasko og bortkastet tid og ressurser var flere når Hinas ble dannet for om lag ellve år siden.

– Argumentet var at vi ville skape monopolister, noe vi ikke har gjort. Et annet var at vi ikke ville klare å få de beste prisene. Det har vi klart, sier Johnsen.

Andre land vil ha

Ideen til Hinas ble født rundt tusenårsskiftet i Vadsø, som allerede hadde et erfarent miljø med innkjøpere. Saken ble drøftet lokalt, regionalt og spilt inn til sentrale myndigheter.

– Statsminister Stoltenberg tente på ideen og slik ble det, minnes direktøren.

Mange land ønsker å studere den norske innkjøpsmodellen. England og Portugal har allerede tilsvarende, mens mange andre land ønsker å kunne etablere et lignende felles innkjøpsorgan på nasjonalt nivå.

- Man får mye omsorg for slike beløp

Inne i «Hermetikken», lokalet der bedriften holder hus, sitter åtte nyansatte rundt et bord. Så langt i 2014 er ni nye ansatte, sju av disse i nyopprettede stillinger, på plass og flere stillinger skal utlyses.

Tredobling

Årsaken til utvidelsen er at Hinas skal tredoble porteføljen i løpet av de neste tre-fire årene. Da vil selskapet inngå avtaler på tjenester og varer til helse-Norge for om lag svimlende ni milliarder kroner.

I følge Johnsen vil det bli spart enda større summer da.

Per i dag kjøper Helse-Norge kjøper varer og tjenester for 40 milliarder kroner årlig.

Les mer om saken hos Finnmarken