Hopp til hovedinnhold
Bilulykke. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


– Vi har kjent lukten av blod

Ambulansepersonell på Sortland mener utviklinga i trafik- ken går i feil retning.

– Det blir stadig flere ruspåvirkede sjåfører i ulykkene vi rykker ut til, forteller de til Bladet Vesterålen (krever innlogging).

Mats Rødsand, Yngve Jakobsen og Amelie Henriksen har seg imellom tiår med erfaring som ambulansearbeidere på Sortland.

– Det er gjerne om natten og i helgene det smeller. Vi har kjent lukten av blod mer enn én gang. Og tro meg, det er en spesiell og utrivelig opplevelse. Jeg pleier å si det slik:

– Det er bedre å komme for sent til Dagsrevyen, enn å havne i den, sier Jakobsen.

– Dessverre er det slik at vi også ser flere ulykker der det er rus i bildet. Det er ei utvikling vi ikke liker. De personene som kjører i rus og havner i alvorlige ulykker skaper ekstra store utfordringer for oss som kommer for å redde liv, sier Rødsand.

Rødsand har vært i ambulansetjenesten i 15 år, og har gjennom årene opplevd og erfart ting som har satt dype spor.

Som ambulansearbeider må man være forberedt på å møte det meste. Alt fra barnefødsler, påkjørsler og selvmord, til trafikkulykker. Og det er naturlig nok de alvorligste trafikkulykkene som gir de største følelsesmessige utfordringene.

– Spesielt er det når vi kom- mer til situasjoner der det er alvorlige personskader og hvor vi ser at høg fart er involvert.

Rødsand forklarer at når ambulansearbeiderne får beskjed på sambandet om at det er en alvorlig ulykke, må de stålsette seg før de ankommer ulykkestedet.

For bak det å gå i uniform, og kjøre sykebil, ligger det et bakteppe om en tøff og mentalt krevende jobb som skal utføres.

– Mye har skjedd de siste årene. Vi får stadig større ansvar, og medisinering er en stor del av jobben vi gjør i dag. Og ansvarsområdet fortsetter å øke. Noen blir lenge i jobben. Andre blir til de har opplevd den første alvorlige hendelsen, før de finner ut at dette ikke passer for dem, sier han. Og legger til:

– Har vi mistanke om at det er rus involvert i ulykken er vi helt avhengige av at opplysningene vi får fra den skadde er rett. Personen skal vite at vi som helsepersonell har taushetsplikt. Lyver vedkomne om at det ikke er inntatt rus, kan det få alvorlige konsekvenser for pasienten om vi er nødt til å gi livsviktige medisiner, sier Rødsand.

For jobben er ifølge Jakobsen å holde pasienten i live slik at kirurgen har det best mulige grunnlaget når pasienten ankommer sykehuset.