Hopp til hovedinnhold
Brann på trafikkulykke. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Brann på trafikkulykke. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


– Vi har berget liv og startet opp igjen person med hjertestans

I Andøy kommune har brannmannskapene vært med på akutthjelperprosjektet helt siden oppstarten i 2015.

Brannsjef Jan Arild Hansen sier til Vesterålen Online (krever innlogging) at korpset har gjort seg gode erfaringer som akutthjelpere.

– Vi blir et ekstra sikkerhetsnett, sier han.

Andøya er den kommunen i Vesterålen som ligger lengst unna sykehuset.

Brannvesenet i kommunen har i dag akutthjelpere på brannstasjonen på Andenes, Dverberg og Risøyhamn, som har vært med på en del oppdrag, og ved minst ett tilfelle har de berget liv.

– Vi har vært med på å få folk i gang igjen ved hjertestans. Vi kan bli kallet ut på andre ting også for å bistå ambulansen, siden vi har litt utvidet førstehjelpskurs, sier brannsjef i Andøy, Jan Arild Hansen.

Kan være sårbare

– Vi er ei ekstra hånd for ambulansen, vi er ikke i stedet for dem, men i tillegg, presiserer han.

Ifølge brannsjefen er akutthjelperne også en ressurs når ambulansen er så langt unna, at det er brannmannskapene som kommer raskest fram til en pasient.

– Det kan være til god hjelp for folk som trenger det. Den dagen dette går på bekostning av ambulansen, blir vi lagt ned. Akutthjelperne skal ikke være ei hvilepute, men et tillegg.

Vi har vært med på å rykke ved det tilfelle at nærmeste ambulanse har vært på Sortland. Selv med to biler på øya, så kan vi være sårbare, sier Hansen.

Andøya er langstrakt, og det er store avstander, med syv mil fra Andenes til Forfjorden.

– Dit har vi kortere vei fra stasjonen Risøyhamn, men vi har også Skjoldehavn, slik at det er et stort område rent geografisk, sier han.