Hopp til hovedinnhold


– Vi hadde håpet på en mer visjonær ambulanseutdanning

Danske fagforeninger er skuffet etter at det planlagte kompetanseløftet i utdanningen er skrinlagt.

Danske fagforeninger er skuffet etter at det planlagte kompetanseløftet i utdanningen er skrinlagt, skriver BeredskabsInfo.

DANMARK: – Vi hadde håpet på en mer visjonær ambulanseutdanning, sier forhandlingssekretær Kim Poder fra 3F.

Kim Poder sier at 3F med glede ville ha inngått i en tett dialog med Sundhedsstyrelsen om behovet for økt kompetanse til såvel behandlere som paramedicinere. 3F hadde også håpet at ambulansearbeidere og myndigheter kunne ha drøftet mulighetene for å skape en større sammenheng i utdannelsesforløpene, men ingen av delene blir noe av.

Bakgrunnen er at ambulansearbeidere verken får lov til å gi opiater intravenøst som smertestillende behandling eller til å avslutte behandlingen av f.eks. diabetespasienter, uten å ta dem med til sykehus.

Tidligere i år ønsket Sundhedsministeriet (det danske helsedepartementet) å tillate dette, men nå har de skiftet mening. Men praksisen med å registrere regionenes responstider vil nå gjøres lovlig. 

Danske ambulansearbeidere og paramedics fullmakter i prehospital behandling er regulert i den såkalte prehospitalbekjentgjørelsen, som i lengre tid har vært under revisjon. 

De eneste endringene i bekjentgjørelsen nå, er at det blir noen mindre justeringer i ambulansearbeider- og paramedicutdaninngene.  

Kravene til hvor stor del av utdanningen som skal bestå av teori, praksis, sykehus- og ambulansehospitering fjernes.

Men det blir krav til at begge utdanninger skal inneholde ferdighets- og simulasjonstrening. 

Les mer om saken i BeredskabsInfo