Hopp til hovedinnhold


– Vi er seigliva her nord, men vi blør ikke saktere

Overlege Jon Harr er skremt av planene om å fjerne akuttkirurgien. Uværet i forrige uke viser at sykehuset i Narvik trenger en fullverdig kirurgisk akuttberedskap, sier han til NRK Nordland.
Forrige uke var Ofoten isolert fra omverdenen i over ett døgn på grunn av uvær. Da stormen ulte rundt hushjørnene og tak og veggplater fløy gjennom lufta, ble det mye å gjøre for legene ved Narvik sykehus.
– Under de travle stormdagene håndterte vi i løpet av noen få timer rundt ti skadde pasienter. Det var alt fra brudd til mer alvorlige blødninger, sier overlege Jon Harr ved Narvik sykehus.

– Kan få tragiske konsekvenser

Overlegen reagerer på uttalelsene til helseministeren som nylig tok til orde for å sentralisere akuttkirurgien. Helseminister Bent Høie (H) mener halvparten av norske sykehus er for små til å drive akuttkirurgi hele døgnet.
– Det gjør meg skremt. I en ekstrem værsituasjon vil dette kunne få tragiske konsekvenser. I forrige uke var 35.000 mennesker prisgitt at vi hadde et fullverdig akuttkirurgisk sykehus i Narvik. Alt var stengt av veier, bruer og fly- og båtavganger i over ett døgn.
Det var dermed ingen mulighet og frakte pasienter til større sykehus i Bodø eller Tromsø. Tanken på lengre avstander i distriktene skremmer overlegen.
– Vi vet at tidsfaktoren fra ulykken skjer til du kommer under kvalifisert behandling, er ekstremt viktig. Tidsfaktoren redder liv, sier Jon Harr.
Les mer om saken hos NRK