Hopp til hovedinnhold


- Vi er på steinaldernivå

Politiets Fellesforbund forstår ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få et felles nødnett i Norge.

Politiets Fellesforbund forstår ikke hvorfor det skal være så vanskelig å få et felles nødnett i Norge.

Da Norge og Lillehammer arrangerte OL i 1994 var det i etterbruken snakk om at politiet tok et kjempesteg inn i framtiden.

Daværende Nord-Jarlsberg politidistrikt med kammer i Horten og Holmestrand ble framhevet som vinnere den gangen.

– En bløff er nok å ta litt hardt i, men det er i høyeste grad en sannhet med modifikasjoner. Det som så vidt fungerte på Lillehammer ble definitivt ikke noe bedre da vi fikk det til Horten.

Det kan jeg si med tyngde, for jeg var med på begge deler. Som sambandsmann under OL og tjenestemann ute i Nord-Jarlsberg, sier fylkesleder for Politiets Fellesforbund (PF), Vestfold, Per Erling Holt.

Det verste er at jeg nå, over 15 år seinere ikke kan se noen bedring. Vi er på steinaldernivå, sier han.

Samkjøring med andre redningsetater, brann- og redningsvesen, sykehus og ambulanser, er det PF og andre savner.

– For folks sikkerhet, befolkningen og vårt personales hadde det vært best om vi var samkjørte på ett trygt og sikkert nett. I stedet for å dele det med hele landets befolkning og å slite å komme i kontakt med hverandre.

– Det hender at vi må bruke mobiltelefon og løsninger som ikke er forenlig med det arbeidet vi skal gjøre, sier han.

Holt forteller at Datatilsynet er blant dem so har reagert når politiets samband ikke er kryptert og avlyttingssikkert.

– Vi vet at det er mange som sitter der ute og lytter på sambandet vårt. Spesielt er det et problem når kriminelle kan følge med på hva vi gjør. Nokas-ranet var jo et godt eksempel på akkurat det.

– Dessuten er det ikke hyggelig for folk flest at det kringkastes for alle som lytter at drar hjem til og ringer på hos folk, sier han.

Teknologien for å skjerme både politiets og andres arbeid finnes ifølge PF allerede. Til og med som såkalt hyllevare, tilgjengelig for alle å kjøpe.

– Finland har allerede et slikt system som er både sikkert og godt. Det samme har mange andre land i Europa også.

– Vi er ikke så spesielle her i Norge at det krever en mengde spesialløsninger og dyre tilleggsbevilgninger. Det er fjell og daler i Østerrike og Sveits også, og de har gode og sikre nødnettsløsninger som fungerer.

– Vi derimot har et nødnett under utbygging som allerede er over to år forsinket og som Stortinget har måttet bevilge 110 millioner kroner ekstra til for at ikke arbeidet skal stoppe opp nå, uferdig.

- Nei, vi bør nok se på hele nødrettsproblematikken igjen og kanskje starte helt på nytt. Vi kan ikke fortsette med de løsningene vi har i dag og som er nærmest på steinaldernivå, sier Per Erling Holt i PF Vestfold.

– Er det virkelig ikke blitt bedre nå enn det var i 1994?

– Jo, på en måte, men det er mest fordi vi er ett politidistrikt i Vestfold nå. Da vi arvet Lillehammer-utstyret var vi jo i den situasjonen at vi ikke kunne kommunisere med politiet i Tønsberg over sambandet her fra Horten. Det kan vi i hvert fall nå, sier han.

Les hele saken i Gjengangeren