Hopp til hovedinnhold


Ventet tre timer på ambulanse

38 år gamle Hege Jensvoll fra Gol i Hallingdal var uheldig på lørdag i forrige uke. Hun skulle gå ned trappa hjemme hos seg selv, men så falt hun.

Les hele saken på NRK. Ventet tre timer på ambulanse

Hun slo seg kraftig og fryktet hun hadde brukket ryggen. Så ringte hun 113.

- Skjønte at noe var galt

- Jeg lå i bunnen av trappa og skjønte at det var noe galt. Jeg hadde store smerter, men fikk beskjed om at nærmeste ambulanse var på Geilo. Det er ganske langt unna, men vi godtar det. Så ringer AMK-sentralen opp igjen og sier at de har ringt til legen som har vakt på Gol som skal han skal komme bare han er ferdig med pasienter, forteller Jensvoll.

Legen kommer ikke på lang tid. 38-åringen ringer selv 113 og forklarer at hun begynner å miste følelsen i beina, kaldsvetter og hyperventilerer. Da legen til slutt kommer fram har han med seg to Pinex forte, og har ifølge Jensvoll tydelig ikke fått med seg hvor alvorlig dette er.

Tre timer før ambulansen kom

- Legen ringer selv etter sykebil. Da får han beskjed at ambulansen står på Nesbyen. Den må kjøre hit, og det tar vel 40 minutter. Legen forsøker å få tak i luftambulanse og sier at han anbefaler dette, siden det kan være brudd i ryggen. Vi får til svar at det er så vanskelig at jeg bare må fraktes med sykebil. Jeg datt før klokka 12 og var i ambulansen rundt klokka 15, sier hun.

- Hva slags forklaring har du fått fra AMK på at det tok så lang tid?

- Jeg fikk ingen forklaring i det hele tatt. Det er en grunn til at man ringer 113, og ikke legevakta. Det skal man ha en god grunn til å gjøre. Vi var høflige og spurte pent. Jeg tror ikke man skal spørre pent lenger, man må nok bare kreve. At de da velger å kjøre meg på riksveg 7 nedover, hvis jeg da hadde hatt brukket rygg, hvem vet hva som kunne skjedd, sier Jensvoll.

Hege Jensvoll Slapp heldigvis med avrevne muskler i ryggen, og må nå trene seg opp på Ål sjukestugu.

Tar saken alvorlig

Ambulansesjef Snorre Gundersen tar saken svært alvorlig. Han vil snarest mulig undersøke hvorfor kvinnen måtte vente tre timer før sykebilen kom.

- Vi vil kartlegge hendelsesforløpet før vi kan uttale oss om den saken, men jeg vil understreke at vi tar saken på alvor, sier Gundersen.