Hopp til hovedinnhold


Ventet to timer med ryggbrudd

Stian Grytan (19) ble sendt ubehandlet fra Legevakten i Moss til Aker universitetssykehus der de endelig fikk konstatert to brudd i ryggen.

Stian Grytan (19) ble sendt ubehandlet fra Legevakten i Moss til Aker universitetssykehus der de endelig fikk konstatert to brudd i ryggen.

Stian Grytan (19) skulle bare skate på Store Brevik da det gikk galt. Han falt og klarte ikke å komme seg opp. 
Han forteller at smertene kjentes som kniver i ryggen. 

Det eneste han tenkte på etter ulykken var å komme seg til nærmeste sykehus. Stian prøvde å reise seg, men brukte tjue minutter på å komme seg på beina. Kompisen ringte alarmsentralen, forklarte situasjonen og ba om en ambulanse, men fikk beskjed om at det ikke var kapasitet og at ventetiden var lang. 

Til slutt bestemte de seg for å kjøre til legevakten i Moss etter oppfordring fra alarmsentralen. Stian måtte holde seg oppe i håndtaket og svelge smertene.
- Bilturen til legevakten var et rent helvete, sier han.

Tok lang tid

Da han kom på legevakten i Moss fikk han beskjed om å sette seg for å slappe av. Utenfor legevakten skal det ha stått flere ambulanser parkert, noe som virkelig har irritert Stian i ettertid. 

- Jeg forklarte at jeg hadde store smerter, men det eneste jeg fikk tilbud om var en Paracet og en Ibux. Jeg takket høflig nei, forklarer han. 

Etter å ha ventet to timer ble det endelig Stians tur. Legen undersøkte unggutten så vidt før det ble konstatert at Stian måtte til Aker universitetssykehus (A-hus). Til tross for store ryggsmerter ble det ikke tatt noen CT. 
- De sjekket bare om jeg klarte å bevege ryggen fra side til side til tross for at jeg hadde utrolig store smerter. Det virket som om de egentlig var mest bekymret for at jeg ikke hadde penger til egenandelen for taxi, sukker han oppgitt.

Fikk hjelp

Stian skjønner fremdeles ikke hvorfor han ikke fikk tilbud om å bli kjørt i ambulanse til Aker universitetssykehus. 

- Taxituren dit var like smertefull som turen til legevakten, sier han. 
Da Stian kom til A-hus fikk han endelig hjelp. 

- Jeg ble lagt i en seng med en gang og de tok CT. Da oppdaget de at jeg hadde to brudd i ryggen. De sa at jeg var heldig som slapp unna operasjon, forteller Stian og legger til: 

- De sa det kunne ha gått mye verre. 
Stian ble liggende fire dager på A-hus, må gå med krykker og skinne rundt ryggen, klarer ikke sitte i mer enn et par timer av gangen. I tillegg er han er sykemeldt i seks uker fra jobben som it-lærling. 
- Jeg håper jeg kan skate igjen til neste år og at jeg får med meg noe av snowboard sesongen, sier Stian.

Beklager

-Det er virkelig beklagelig at han måtte vente så lenge. Han ble undersøkt av lege, men det er Aker universitetssykehus som står for CT, sier Mai-Britt Hatteland, daglig leder for Legevakten i Moss. 

Ifølge Trond Birkestrand, informasjonsansvarlig ved sykehuset i Østfold, var det ingen dialog i forbindelse med ambulanse. Etter å ha hørt på lydopptak fra samtalen kan han informere om at hendelsen fikk en såkalt «gul indeks», noe som betyr at pasienten skal til legevakten. 

- I henhold til indeksen sendes ikke ambulanser i slike tilfeller, informerer Birkestrand og legger til: 
- Pasienten tilhører Mosseregionens legevakt, så det var riktig å be ham dra dit. 

Ifølge Hatteland skal alle pasienter fra Vestby-området behandles ved Aker universitetssykehus dersom de trenger mer omstendige undersøkelser enn legevakten kan tilby. 

- Med tanke på at han faktisk hadde to brudd i ryggen, burde han ikke vært kjørt direkte til A-hus?
- Det er vanskelig å si noe om hvorvidt indeksen var feil eller ikke, svarer Hatteland.