Hopp til hovedinnhold


Ventet i fire timer på ambulanse

Mai Linn Bjørnethuns 77 år gamle mor lå fire timer syk på legevakten før en ledig ambulanse kunne frakte henne til sykehuset.

Mai Linn Bjørnethuns 77 år gamle mor lå fire timer syk på legevakten før en ledig ambulanse kunne frakte henne til sykehuset.

– Det var en fryktelig situasjon for en pårørende å være med på, sier Bjørnethun.

Moren ble raskt fraktet til legevakten i Bergen med ambulanse etter at hun begynte å kaste opp.

– Hun klarte ikke bevege hodet uten å bli veldig dårlig og kaste opp. Det tok ikke lang tid før ambulansen hentet henne til legevakten. Hun skulle derfra videresendes til sykehuset, men der var det stopp, sier Bjørnethun.

Kunne ta lenger tid
Ifølge henne ankom moren legevakten like før halv to. Først klokken halv seks var moren på Haukeland Universitetssykehus.

De spurte om å få ta drosje, men ble frarådet det på grunn av tilstanden til moren.

– Jeg fikk beskjed på legevakten at det kanskje ikke var ledig ambulanse før ut på kvelden. De visste ikke når det kom en bil. Moren min var ikke i stand til å stå på beina og lå på en benk inne på et av rommene og ventet. Hun fortsatte å kaste opp også på legevakten. Hun ble veldig fortvilet etterhvert, sier Bjørnethun.

– Mishandling
Hun er opprørt over at det ikke er et system som sikrer rask frakt mellom legevakt og sykehus.

– Det er mishandling av personer som havner på legevakten dersom de må vente i flere timer på å få videre behandling. Jeg trodde ikke det stod så dårlig til med Helse-Norge. Politikere og de som kan gjøre noe, må se dette. Vi kan ikke ha det slik i verdens rikeste land. Vi opptok i tillegg et rom på legevakten i mange timer. Dette berører mange, sier hun.

Beklager sterkt
– Det er en kjensgjerning at dette kan forekomme, og det er beklagelig. Jeg beklager sterkt at denne pasienten ble liggende, også tatt alderen i betraktning. Bakgrunnen er at vi må prioritere de som er akutt syke, sier seksjonsoverlege ved akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland Universitetssykehus, Guttorm Brattebø.

Ifølge Brattebø er ventetidene lengre i dag enn tidligere.

– Vi har hatt en økning i oppdragene, men ikke økt antallet biler. Vi må også ha noen biler i reserve dersom det skjer noe veldig alvorlig. Vi holder nå på å analysere forekomster av ventetider for å se om vi kan utbygge kapasiteten slik at dette ikke skal skje, sier seksjonsoverlegen.

– I overkant lenge
– Hender det ofte at det er lang ventetid på transport til videre behandling?

– Nei, men jeg kan forstå at publikum ikke er fornøyd med servicen. Vi prøver å utnytte kapasiteten optimalt. Men fire timers ventetid er i overkant at det en skal måtte påregne, sier Brattebø.

Les hele saken i Bergens Tidene: Ventet fire timer på ambulanse

Les også i BergensAvisen: Raser mot ambulansetjenesten