Hopp til hovedinnhold
Fra juni innføres det døgnberedskap i Alta. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.
Fra juni innføres det døgnberedskap i Alta. Illustrasjonsfoto: Jørn Finsrud.


Ventet i 10 timer på tilgjengelig ambulanse – ble til slutt sendt med ambulansefly

Leder i Alta Ap, Kåre Simensen, reagerer på at en pasient måtte vente over 10 timer på transport fra legevakt til sykehus.

Han er blitt gjort kjent med at en pasient som av legevakta i Alta ble undersøkt og fikk en diagnose som krevde overflytting til sykehus, i dette tilfellet lokalsykehuset i Hammerfest.

Etter ti timer uten tilgjengelig ambulansebil ble det besluttet å bruke ambulansefly. Dette skriver Altaposten (krever innlogging).

For meg handler dette først og fremst om hensynet til pasientene. Det kan ikke være sånn at Finnmarks mest folkerike område ikke har ambulanser tilgjengelig?, sier leder i Alta Ap, Kåre Simensen.

Han mener den nylige hendelsen og andre av samme karakter må få lokale politikere på banen for å sikre at kapasiteten på ambulansene er god nok.

Fra tre til to ambulanser i sommer

Slik forklarer Finnmarkssykehuset og klinikksjef Trond Carlson episoden som Kåre Simensen viser til:

– AMK Finnmark flåtestyrer til enhver tid ambulanseressursene i Finnmark. De prioriterer turer til sykehus ut fra den medisinske informasjonen de får vedrørende pasienten.

Vi kan, utover at det er registrert ett innkommet avvik, ikke kommentere hendelsen dere viser til ytterligere av hensyn til taushetsplikten. Avviket er ikke behandlet enda.

Det er dessverre slik hos oss, som ellers innenfor helse, at det er også er stor mangel på kvalifisert personell.

– Tre ambulanser er vårt daglige oppsett, så ser vi dessverre at det ikke har latt seg gjøre denne sommeren. Det ligger ingen annen vurdering bak det enn at vi ikke klarer å skaffe nok kvalifisert personell.