Hopp til hovedinnhold


Varslet etter 22 minutter

Trippelvarsling i Finnmark: Ulykken ved Leirbotnvann viste at AMKs obligatoriske trippelvarsling (lege, politi, brann) er farlig utsatt ved flere samtidige hendelser.

Trippelvarsling i Finnmark: Ulykken ved Leirbotnvann viste at AMKs obligatoriske trippelvarsling (lege, politi, brann) er farlig utsatt ved flere samtidige hendelser.

I etterkant av søndagens utforkjøring helt nederst i Stokkedalen, har det blitt spurt hvorfor bare ambulanse- og legepersonell fikk tidlig varsling.

– Ambulanse og lege ble varslet 2 minutter etter at AMK, akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, fikk melding om ulykken. Politi ble varslet 22 minutter etter at AMK fikk melding, og brann 24 minutt etter, opplyser informasjonssjef i Helse Finnmark, Marit Kvarum.

Samtidighetskonflikt

– Det som skjedde, var at det ble meldt inn en eller flere andre hendelser i tillegg til denne trafikkulykken, slik at det oppsto en samtidighetskonflikt, forklarer Kvarum.

Hun erkjenner at trippelvarsling skal skje så fort som mulig, men vektlegger også det faktum at AMK hadde en viss kjennskap til situasjonen på ulykkesstedet.

– Ut fra det man kjente til fra ulykken, var det aller viktigst at helseressurser kom på plass fort, sier hun.

Skal varsles

– Men 20 minutter ekstra er lenge for en som sitter fastklemt og trenger brannvesenets hjelp?

– Ja, men AMK var kjent med at personen var kommet seg ut av bilen, svarer Kvarum, som er usikker på når og fra hvem denne opplysningen ble gitt.

– Det skal selvsagt varsles, men i og med at det skjedde flere hendelser samtidig, så greide man ikke det.

– Helsepersonell fikk beskjed om ulykken tidlig, og det var aller viktigst, fastholder informasjonssjefen.

Les hele saken i Altaposten: Varslet etter 22 minutter

Les også: - For lang tid

- For lang tid