Hopp til hovedinnhold


Rett ved legevakten: Varsler fikk beskjed av ambulansepersonell om å ringe 113

Da André Vevang fortalte ambulansepersonell om en bevisstløs mann like utenfor legevakten i Bergen, fikk han beskjed om å ringe 113, ifølge VG.

Det var lørdag formiddag at Vevang observerte en mann som lå helt stille i gaten i nærheten av legevakten i Bergen.

– Jeg satt på Bybanen på vei hjem, men hoppet av på neste stasjon for å se til ham. Mannen fortalte meg at han ikke hadde fått i seg hjertemedisinen sin, og at han trodde han kom til å dø, sier en opprørt Vevang.

Fikk ikke hjelp

Ifølge Vevang mistet pasienten bevisstheten mens Vevang sto der. Han løp da til akutten, som ligger i samme bygg som legevakten, med inngang omtrent 40 meter unna.

– Jeg traff på to ambulanseansatte som sto og brettet sengetøy, og fortalte at en mann lå døende utenfor og trengte hjelp. Jeg kan ikke fatte og begripe at ikke de slapp det de hadde i hendene for å hjelpe til. Har ikke ambulansepersonell en plikt til å hjelpe i krisesituasjoner, spør han.

Vevang sier han fikk beskjed av de to ambulansearbeiderne at han måtte ringe til AMK-sentralen. Ifølge Vevang opplyste ambulansepersonellet at de ikke kunne hjelpe før han hadde ringt 113 og registrert henvendelsen.

– Det var så utrolig frustrerende. Det ligger en mann åpenbart syk på gaten – og de står der og venter på at sjefen skal be dem hjelpe! Det går bare ikke an, sier Vevang til VG.

Kommunikasjonssvikt

Ifølge overlege og ambulansesjef Guttorm Brattebø ved Helse Bergen, som uttaler seg på vegne av ambulansearbeiderne i videoen, var det en kommunikasjonssvikt som gjorde at Vevang oppfattet situasjonen som om de sto og ventet på beskjed.
– De ansatte som var på jobb er folk som jeg har stor medisinsk tiltro til. De hadde nettopp vært på et annet oppdrag og gjorde klar ambulansen til neste pasient. De vurderte det da slik at det var forsvarlig å gjøre dette før de rykket ut, sier Brattebø til VG.
Les mer om saken hos VG