Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse i aksjon. Foto: Live Oftedahl
Svensk ambulanse i aksjon. Før koronakrisen. Foto: Live Oftedahl


Varsel fra ambulansen: Kommunen bruker ikke beskyttelse ved korona – «dreper folk»

SVERIGE: I hjemmetjenesten og på sykehjem I Bollnäs kommune mangler personell ofte smittevernutstyr når de tar hånd om mistenkte covid-19-tilfeller, ifølge opplysninger fra ambulansetjenesten.

Nå retter de skarp kritikk mot kommunen, skriver Hela Hälsingland (krever innlogging).

– Personellet sier at de ikke får bruke smittevernutstyr, forteller en av dem.

Avisen har snakket med flere personer i ambulansetjenesten i området som avslører alarmerende opplysninger om hvordan Bollnäs kommunes eldreomsorg håndterer koronapandemien.

De forteller om mange tilfeller, både i hjemmetjenesten og eldreboliger, der ambulansen rykker ut til mistenkte tilfeller av covid-19, der de møtes av omsorgspersonell uten tilstrekkelig smittevernutstyr.

– Når vi kommer kan det for eksempel være at pasienten har feber, så vi bruker smittevernsutstyr. Men personellet i kommunen har aldri beskyttelse på seg, mer enn et par hansker, forteller en ambulansearbeider og fortsetter:

– Jeg har spurt flere ganger hvorfor de ikke har smittevernutstyr når de har pasienter med symptomer på covid-19. Da sier personellet at de kun kan bruke det ved konstaterte smittetilfeller, eller om sykepleieren gjør vurderingen at det er sterk mistanke om smitte.

Problemet skal spesifikt gjelde Bollnäs, ikke øvrige kommuner.

Resten av ambulansepersonellet beskriver det samme:

– Vi er veldig mange som har samme opplevelse. Både i eldreboliger og hjemmetjeneste får de kun bruke smittevernutstyr om det er bekreftet covid-19.

I ambulansen har mange reagert sterkt på det de ser i kommunen. Dels fordi omsorgspersonellet kan rammes, dels for at smitten riskerer å bli spredt blant brukerne og videre ut i samfunnet.

– På én dag i hjemmetjenesten kan man treffe 40 ulike personer. Har de da vært hos en person som har covid-19 så spres det videre. På den måten risikerer vi å få smittespredning blant våre eldre. Vi har reagert på at kommunen samtidig får det til å framstå som at det ikke finnes noen problemer.

En annen ambulansarbeider går enda lengre i sin kritik:

– Kommunens personell får ekstremt strenge pålegg som jeg synes er uhederlige. Når man har den typen av retningslinjer er det ingen vits at kommunen etterpå står forbauset og lurer på hvorfor eldre blir syke.

Hen fortsetter:

– Det er bedrøvelig, de dreper folk. Det finnes ingen forskjønnende måte å si det på.

De ansatte i ambulansen forteller også om tilfeller der ubeskyttet hjemmetjeneste har fått beskjed om å holde seg vekk fra mistenkt smittede brukere og ordne smittevernutstyr, men heller da har det ikke fungert.

– Ved et tillfelle måtte de ringe ansvarlig sykepleier først, men fikk ikke noe svar. Personellet får ikke en gang dra og hente smittevernutstyr. Det er helgalt.

De opplever at omsorgspersonellet i Bollnäs har urimelige forutsetninger.

– Personellet gjør en fantastisk jobb og de er dyktige. Men de har fremdeles ikke de rette forutsetningene til å håndtere koronapandemien ordentlig, sier en av dem.

– Hos oss fungerer det slik at man skal ha smittevernustyr så fort noen er mistenk covid-syk.