Hopp til hovedinnhold


Vårens EVENTYR: Ambulansemesterskap og nytt nummer av Ambulanseforum

Ambulanseforum nr. 2 2018 er snart på vei ut i posten. Noen av temaene i dette nummeret: Kutt i ambulanser, dugnaden Sammen redder vi liv, hjertebilen i Kristiansand, sepsisbehandling i UNNs ambulansetjeneste, melderutiner til barnevernet, NOR EMT: Norge kan hjelpe til ved akutte internasjonale kriser, og masse mer. 
Ønsker du å abonnere? Sjekk her
Ta ny quiz her! 

Leder: Kutt og konkurranse

Samtidig som konkurranseinstinktet og treningsgleden brer om seg i ambulansenorge, strever flere helseforetak med å holde budsjettene. Det fører raskt til oppslag i lokalpressen når dagbiler parkeres en uke her og en uke der, eller tar helgefri og sommerferie.

Kutter ambulanser

Noen ambulansetjenester er pålagt å spare penger av helseforetakene. Det gjøres ved å ta ut dagbiler i «sommerferie», og andre lignende tiltak.

Øyeblikket: Den nye ambulansevinden

EMS Norway? Ambulansemesterskap? Hvem er egentlig de folka som står bak? Hva er greia?

Siden sist:
Hjertebilen i Kristiansand

Ved bruk av avansert ultralyd og blodprøver skal en akuttambulanse bemannet av ambulansearbeidere ved Sørlandet sykehus se om de klarer å fange opp flere hjerteinfarktpasienter.

Starter sepsisbehandling i ambulansen

UNN er trolig den første ambulansetjenesten i landet som innfører oppstart av antibiotikabehandling ved symptomer på sepsis hos pasienter ute i felt.

Sørlandet sykehus: Ny cocktail mot sepsis

Sørlandet sykehus gir intravenøs vitamin C, tiamin (vitamin B1), samt intravenøs hydrokortison – en såkalt «appelsincocktail» etter at noen små studier viser langt høyere overlevelse enn ved kun antibiotikabehandling.

Oslo universitetssykehus: Nye verktøy på AMK: Livedisp og AMK live

Mens vi venter på ... oppgradering av teknologien på AMK, tar AMK Oslo saken i egne hender. Nå er det utviklet to verktøy som skal gjøre alles hverdag bedre.

Ny Volvo XC90: Lekk luksusambulanse

Nilssons nye ambulanse har solgt bra, men i starten kom det klager både fra nord og sør på at «finishen» ikke var helt som den skulle.

Helse Bergen og luftambulansetjenesten: LIVREDDEREN OG DØDEN

Dette er en bok absolutt alle burde lese.

Endelig: Podkast i akuttmedisin

Det sto mellom å satse på standup eller podkast. Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad stasjon - Oslo universitetssykehus, satset på podkast.

Nasjonal dugnad i akuttkjeden: Sammen redder vi liv

Alle profesjonelle helseressurser bør kjenne til «Norges største dugnad» for å bedre overlevelsen ved hjertestans, hjerteinfarkt, hjerneslag og alvorlige skader i Norge. Les om status til dugnaden «Sammen redder vi liv».

Hjelp 113-appen viser nå posisjon

Samme dag som ettårsmarkeringen av Sammen redder vi liv, lanserte Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) en oppgradering av Hjelp 113-appen som ble lansert i 2010. Nå overfører den innringers posisjon direkte til 113-sentralens digitale kart.

For lite bruk av hjertestarter i Norge

Ved å aktivt bruke det nasjonale hjertestarterregisteret kan man redusere nasjonale variasjoner og øke andelen pasienter som blir tilkoblet hjertestarter ved hjertestans.

Norge kan hjelpe til ved akutte internasjonale kriser

Paramedics, sykepleiere og leger fra alle de regionale helseforetakene deltar i norske myndigheters bidrag til internasjonale kriser og katastrofer med Norwegian Emergency Medical Team (NOR EMT).
Portrett

Drømmefangeren

Thomas Renngård (29) leder EMS Norway som arrangerte det første nasjonale ambulansemesterskap i 2016. I 2020 er drømmen å arrangere et internasjonalt mesterskap på Vallhall stadion i Oslo.

Test deg selv i INFEKSJONER

Virus? Bakterie? Sopp? Hva er egentlig forskjellen på en infeksjon og en betennelse? Ta testen her. Lykke til!

Noe å lære av:
Meldeplikt til barnevernet i prehospital tjeneste

For noen år siden kom det fram at nesten ingen bekymringsmeldinger ble meldt til barnevernet fra ambulansetjenesten eller den lokale legevakten i mitt område. Det gjorde vi noe med.

Innlegg: Hvite ambulanser

Når det kommer til kvalifikasjonene på de hvite ambulansene, praktiseres det en del forskjellige løsninger rundt omkring i landet. Noen steder er disse bilene bemannet av portører, andre steder av kvalifisert personell fra Røde Kors, og andre steder igjen vil de kun være bemannet av ambulansepersonell.
Reportasje:

Ambulansedamene på Phi Phi

– Phi Phi, roper ambulanseføreren i mangel av sirener. Hun kjører den eneste bilen på øya Ko Phi Phi Don, et turistparadis i Thailand.
Nytt om navn: 

Ny prehospital leder i Helse Stavanger

Stephen Sollid (46) ble klinikksjef på Prehospital klinikk ved oppstarten i juni 2017.
Basen vår: 

Hverdag i høyden

30 meter over havet, i 17 isende minus, skal redningsmann Tor Helge Edorsen straks heises ned på cruiseskipet. En hverdagslig affære for mannskapet på SAR-helikopteret på Svalbard.