Hopp til hovedinnhold


– Vår største bekymring er at vi ikke kan gi folk hjelp

Enhetsledere ved omsorgsenter i Molde ber folk om å ta korona-smitte på høgeste alvor.

Foreløpig er det bare konstatert en person som er smittet av koronaviruset i Molde. Ved Glomstua, Bergmo og Kirkebakken omsorgssenter gjør man alt man kan for å holde viruset unna, skriver Romsdal Budstikke.

– Vi er veldig påpasselige med håndhygiene og har klare retningslinjer som vi forholder oss til, sier enhetsleder Corinna Stene ved Glomstua omsorgssenter.

Skeptisk til rådene fra FHI

Stene skryter av arbeidet kriseteamet og kommuneoverlegen i Molde har gjort så langt, men hun er mer skeptisk til rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Jeg er litt forundret over retningslinjene FHI gir. De er litt for vage, og jeg mener de opererer med altfor store folkemengder når de bruker tallet 500, sier Stene.

Blant 133 personer som nylig døde av coronavirus i Italia var nesten alle 60 år eller eldre, opplyste leder for det italienske sivilforsvaret, Angelo Borrelli, til italienske Rai i helgen, ifølge VG.

– Hvor bekymret er du for å få koronasmitte på omsorgsentrene?

– Det er veldig alvorlig – spesielt for våre brukere. Vår største bekymring er at for mange ansatte blir sjuke på en gang. At vi rett og slett ikke skal greie å hjelpe dem som er sjuke og virkelig trenger hjelp, sier Stene.

– Alle må ta det alvorlig

Allerede har kurs, konferanser og feireturer blitt avlyst for ansatte ved Glomstua omsorgssenter, ifølge Stene. Nå ber hun folk om å ta rådene som blir gitt på alvor.

–Alle i samfunnet må ta dette alvorlig, sjøl om du er frisk fra før. Tenk på dem som er i risikogruppen. Vi som jobber med folk i risikogruppen vil ikke ha med oss smitte på jobb. Jeg ber innstendig om at de som har hjemmekarantene, forholder seg til den, sier Stene.

Klare instrukser

Foreløpig har ikke omsorgssentrene stengt døra for besøkende, men gir klare instrukser til dem som vil besøke sine nærmeste.

– Vi har et kriseteam i Molde som jobber aktivt, og vi får oppdateringer på situasjonen ganske ofte. Derfor har vi gitt beskjed til ansatte om å lese e-post ofte, fordi situasjonen kan endre seg raskt.

På omsorgssentrene henger det info om at vi ikke ønsker besøk fra folk som har vært i utsatte områder, og at pårørende som kommer på besøk, tenker godt gjennom hvor de har vært og hvem de har hatt kontakt med, før de kommer inn hit, sier Stene.

Kan stenge dørene

Dag Jacobsen, leder for Akuttmedisinsk avdeling ved OUS Ullevål Sykehus, uttalte til VG onsdag at smitten er løs i Norge.

– Kan det bli aktuelt å stenge omsorgsentrene for alle besøkende?

– Vi forholder oss til beskjedene vi får fra kriseledelsen fra time til time. Men ja, det kan godt hende. Selvfølgelig kan det det, sier Hilde Oppigård.