Hopp til hovedinnhold


Vant utdanningspris for innføringen av ambulansemesterskap

Ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS) fikk pris i dag for innføringen av modellen med «medisinsk teamkonkurranse i prehospital akuttmedisin».


De siste fem årene har OUS delt ut slike priser årlig. I år fikk tre avdelinger pris, og ambulanseavdelingen fikk 2. prisen.
«Avdelingen har vært svært nytenkende gjennom å innføre modellen medisinsk teamkonkurranse i prehospital akuttmedisin. Formålet er å styrke kvaliteten i prehospital pasientarbeid. De har også brukt mye ressurser på å tilegne seg simuleringskompetanse, veiladningskompetanse og har satt teamtrening i system. Avdelingen bidrar på denne måten til å gjøre OUS til et fremragende universitetssykehus,» heter det i begrunnelsen fra administrerende direktør og utdanningsleder ved OUS.
Prisen er på 25 000 kroner og en diplom. 
– Det var veldig moro og stas å få utdelt en pris, sier Thomas Renngård, paramedic på Brobekk stasjon i Oslo, og en av initiativtakerne bak å innføre ambulansemesterskap gjennom organisasjonen EMS Norway.
– Medisinske teamkonkurranser er vanlig i utlandet fortalte han da han tok imot prisen. – På få år er imidlertid det som nå kalles «Nasjonalt ambulansemesterskap» blitt så populært i Norge at det avholdes regionale kvalifiseringskonkurranser for å få være med.
Formålet er å styrke kvaliteten i prehospitalt pasientarbeid.
– Dette er øvelser, men med et konkurranseelement som stimulerer til trening på egenhånd.
Det første mesterskapet gikk av stabelen i 2016. 
Les også: Først med akuttmesterskap
Denne våren arrangeres flere regionale og lokale mesterskap i andre helseforetak, blant annet herjer konkurransefeberen i Sykehuset Innlandet.
I høst hadde Sykehuset i Vestfold ambulansemesterskap. 
Les også hos EMS Norway: De første regionmesterne
Til høsten møtes vinnerlagene fra de ulike regionale og lokale mesterskapene i et nasjonalt mesterskap på Ullensaker. 
I siste utgave av Ambulanseforum står det litt mer om historikken bak hvordan norske lag begynte å konkurrere i prehospital akuttmedisin og oppstarten av EMS Norway, samt et portrett av Thomas Renngård.

Se også prisutdelingen og Thomas Renngårds takketale/presentasjon på YouTube