Hopp til hovedinnhold


Vaksinefirmaet slipper erstatningsansvar

Norge har inngått en spesialavtale med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline. Hvis svineinfluensavaksinen skulle gi bivirkninger, tar norske myndigheter hele erstatningsansvaret, skriver Stavanger Aftenblad.

Norge har inngått en spesialavtale med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline. Hvis svineinfluensavaksinen skulle gi bivirkninger, tar norske myndigheter hele erstatningsansvaret, skriver Stavanger Aftenblad.

Les hele saken i Stavanger Aftenblad: Vaksinefirmaet slipper erstatningsansvar

- Dette er en spesiell avtale på grunn av pandemisituasjonen. Bakgrunnen er behovet for rask leveranse av vaksine. Vi har ikke samme erstatningsfriheten når det gjelder andre vaksiner vi produserer for Norge, sier administrerende direktør Åge Nærdal i den norske avdelingen av det internasjonale legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK).

Han føyer til at avtalen om erstatningsfrihet ikke gjelder hvis GSK skulle skade selve vaksinen ved å gjøre alvorlige produksjonsfeil.

Oktober
Norge har bestilt 9,4 millioner doser svineinfluensavaksine av GSK. Leveransen skal etter planen begynne rundt 1. oktober.

GSK er et av verdens største legemiddelfirmaer, med hovedkvarter i Storbritannia. Flere legemiddelfirmaer verden over produserer nå vaksine mot svineinfluensa. GSK har hittil fått bestilling fra en lang rekke land på i alt 291 millioner doser.

Mindre testing
På grunn av pandemien blir vaksine mot svineinfluensa tatt i bruk uten den vanlige omfattende testingen på mennesker.

I USA er det nå også gjort en avtale mellom amerikanske helsemyndigheter og legemiddelfirma om at folk som blir vaksinert, og i ettertid mener de har fått bivirkninger av vaksinen, ikke kan gå til erstatningssøksmål mot legemiddelfirmaet.

Seks måneder
Avtalen mellom GSK og norske helsemyndigheter går ut på at svineinfluensavaksine skal leveres til Norge en gang i uka. I løpet av seks måneder skal leveransen på 9,4 mill doser være fullført. Nærdal regner med at størrelsen på leveransen blir omtrent likt fra uke til uke.

- Jo, Norge var tidlig ute med å forhåndsbestille vaksine. Men det var en rekke andre land også. Så selv om produksjonen går for fullt, er det gjort avtale om leveranse over seks måneder.

- Hvor blir vaksinen mot svineinfluensa produsert?

- Selve antigenet, som skaper immunitet, blir produsert i Dresden i Tyskland. Oppløsningen som inneholder hjelpestoff som gjør vaksinen mer effektiv, såkalt adjuvans, blir produsert i Belgia, forteller Nærdal.

Hønseegg
- Produksjonen foregår ved at virus blir dyrket i hønseegg. Det har vært en utfordring å få god kapasitet på dette. Men adjuvanstilsetningen styrker vaksinen. Og det ser ut som vaksinen også vil virke hvis svineinfluensavirus skulle endre seg og bli sintere, sier Nærdal.