Hopp til hovedinnhold


– Uten vikarer i ambulansene kan følgene bli fatale

Leder for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Nordland, Troms og Finnmark, reagerer kraftig på kuttene på UNN, ifølge NRK Troms og Finnmark.
Les også: – Beredskapen er svekket
Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) jobber nå med å spare inn 170 millioner kroner i budsjettet til neste år. Et av tiltakene er at det ikke settes inn i vikarer dersom ambulansepersonell blir syke.
– Jeg har fått mange henvendelser fra medlemmer, pårørende og folk flest. De er bekymret. Ved hjerteinfarkt eller hjerneslag teller minuttene. Dersom ambulansen står kan det føre til at pasienten dør eller blir invalid fordi hjelpen kom for seint. Sånn kan vi ikke ha det, sier Odd J. Solberg, leder for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Nordland, Troms og Finnmark, til NRK.

– Slik blir det

I et skriv til pressen sier han det er for lange avstander i Nord-Norge til ambulansetjenesten i distriktene kan være ute av drift. Også vær og ras gjør det nødvendig å ha kompetent personell så nært som mulig, mener Solberg.
Avdelingsleder for ambulansetjenesten i UNN, Per Øyvind Sørgård, sier til Fremover at situasjonen ikke er så dramatisk.
– Når én ambulanse kjører fra et distrikt med en pasient til sykehus, er situasjonen den samme, sier han til avisen.
– Da må andre stasjoner dekke inn og avhjelpe. Det er ikke unormalt. Det er bestemt at vi ikke får ta inn ekstrapersonell ved sykdom. Da blir det slik.
Les mer om saken hos NRK