Hopp til hovedinnhold


Umulig å lande

Et Sea King-helikopter kan ikke lande på helikopterlandingsplassen i Gryllefjord.

Et Sea King-helikopter kan ikke lande på helikopterlandingsplassen i Gryllefjord.

Les hele saken i Troms Folkeblad: Umulig å lande

Sist gang et Sea King-helikopter landet i Gryllefjord var 1. februar i 2000. Da landet det på parkeringsplassen til Gryllefjord fryseri.

Det sier stasjonsleder for UNN ambulanse i Gryllefjord, Sverre Andreassen, etter at et Sea King-helikopter ikke kunne lande på helikopterlandingsplassen i Gryllefjord i helga.

Landet på fotballbanen i stedet

Ordfører Fred Ove Flakstad uttalte i mandagens Folkeblad, at helikopterlandingsplassen var brøytet og tilgjengelig, og at han derfor ikke skjønner hvorfor redningshelikopteret landet på fotballbanen, etter som UNN ikke har noen godkjent landingsplass der.

- Men, saken er den at et Sea King ikke kan lande på helikopterlandingsplassen i Gryllefjord, slår stasjonslederen fast.

Andreassen begrunner det hele med at et Sea King-helikopter trenger 40 ganger 40 meter for å lande, og det har ikke landingsplassen i Gryllefjord.

- Et Sea King- helikopter kan lande hvor som helst når det står om liv, og situasjonen tilsier det. De kunne også ha landet på veien. Men, ikke på helikopterlandingsplassen, etter som det er for liten plass, og for mye berg og stein rundt. Det ville kunne endt i en katastrofe, sier Andreassen.

Sekunder som teller

- Sekunder blir fort til minutter, når det står om liv, sier stasjonslederen. Hadde vedkommende vært i livet under helgens redningsaksjon livet, ville hjelpen kanskje kommet for sent, etter som helikopteret måtte henge lenge i luften for å orienteres seg om hvor de kunne lande, sier stasjonsleder Andreassen.

Stasjonslederen mener at kommunen burde ha enten fotballbanen, eller parkeringsplassen til Gryllefjord fryseri, til en hver tid tilgjengelig for eventuelt landing av Sea King-helikopter.

Det er sjelden at Sea King-helikopter lander her, men det er viktig at vi har en tilgjengelig landingsplass om så skal skje, etter som det er sekundene som teller, sier Andreassen.