Hopp til hovedinnhold


Ultralydscanner i ambulansen

Ultralydscannere i ambulansen kan avsløre indre blødninger på et tidligere tidspunkt, og dermed redde liv. Legeambulansen i Århus har innført ultralydscanner som en del av standardutstyret i ambulansene.

Ultralydscannere i ambulansen kan avsløre indre blødninger på et tidligere tidspunkt og redde liv. Legeambulansen i Århus har innført ultralydscanner som en del av standardutstyret i ambulansene, skriver danske Dagens Medicin.

Legene i akuttlegebilen i Århus har blitt kurset i prehospital ultralydscanning. Det betyr at de kan ultralydscanne skadede i ambulansen på vei til sykehuset. Avdelingslege Claus Valter Rohde på Anestesiologisk Avdeling på Århus Sykehus, mener at det kan være med på å redde menneskeliv.

- At pasientene kan scannes allerede i ambulansen betyr at vi utnytter tiden best mulig, sier han i en pressemelding fra Region Midtjylland.

En ultralydsscanner kan finne væske i kroppen. Den kan altså for eksempel vise om det er blod i brysthulen eller i magen på en traumepasient. Indre blødninger kan være livstruende, og jo hurtigere de oppdages, jo hurtigere kan de stanses.

- Helt nylig ultralydsscannet vi en pasient som hadde været involvert i en alvorlig trafikkuykke. Det viste seg at han hadde kraftige indre blødninger i magen. Så vi kontaktet personalet som skulle ta imot pasienten, og ba dem om å ha kirurger klar til å operere, og rikelig med blod klart når vi ankom, sier Claus Valter Rohde.

Ambulansepersonellet kan dessuten se om hjertet pumper som det skal, om det er nok blod i karbanen og om lungene er utfoldet og i funksjon.

Ultralydsscanneren hjelper derfor med å stille en mer presis diagnose tidligere i forløpet.

Prehospital ultralyd brukes ifølge Region Midtjylland ikke systematisk andre steder i Danmark, men undersøkelser fra blant annet Frankfurt, Paris og Minneapolis har vist at ultralydsscanning i ambulansen betyr en mer presis prehospital diagnose.

Les hele saken i Dagens Medicin